Ove subote je Dan pešačenja

SMEDEREVO, 14. septembar 2018 – Ministarstvo za omladinu i sport odredilo je da svake godine polovinom septembra, ovoga puta je to tačno 15. septembar, bude dan za pešačenje i da ga Planinarski savez Srbije i njegove članice organizuju. Akciju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine. Planinarski sportski  klub „Čelik“ je razradio varijante i odredio staze za pešačenje, počev od onih najkraćih, te zaklјučno sa najdužom. Namera je da se staze dodatno urede, obeleže, urade dodatni putokazi, učesnički karton sa neophodnim podacima o stazi i podacima o svakom učesniku, kratko opišu i uradi propagandni materijal. Program za “Dan pešačenja“ obuhvata  četiri osnovne varijante staza, kao i jednu stazu na obali Dunava (na šetalištu. Polazak je iz parka na pristaništu , a cilј su prostorije Planinarskog sportskog kluba „Čelik“  u Karađorđevoj ulici u Smederevu.

„Čelik“ će stručno, sa zvaničnim vodičima, sprovesti akciju. Svaka grupa (grupe se formiraju po svakoj od staza), imaće vodiča na čelu kolone i člana „Čelika“ koji će voditi brigu o začelјu. Svi

„Čelik“ u Smederevu drugi put organizuje akciju  i očekuje da na pešačenje izvede više stotina građana, znatno više nego prethodne godine kada je bilo 199 učesnika. Iskustva od prethodne dve-tri godine ukazuju da je mnogo gradova to uspevalo, u nekima je bilo i više hilјada učesnika. Nije im, kažu, cilј da se utrkuju sa drugima, već da daju doprinos zdravlјu naših Smederevki  i Smederevaca.

Za ovo ne treba mnogo, samo dobra volјa, malo bolјe patike ili cipele za pešačenje, sportska odeća, mali ranac ili torba za vodu i ponešto lako za pojesti. To je tako malo da bih se pronašao razlog za eventualno neučestvovanje, objašnjavaju u „Čeliku“ i očekuju da građani Smedereva prihvate pešačenje kao način za očuvanje zdravlјa i podizanje svojih sposobnosti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!