Site icon podunavlje.info

Smederevo u „Noći istraživača“

SMEDEREVO, 13. septembar 2018 – Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, u okviru projekta ,,ReFocus 2.0″, u saradnji sa Muzejom u Smederevu, Narodnom bibliotekom Smederevo i Centrom za promociju nauke Beograd, biće domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Smedereva i okoline od 24. do 29. septembra.

Evropska ,,Noć istraživača“ je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. „Noć evropskih istraživača“ se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru.

Ove godine ,,Noć istraživača“ će se održati u petak, 28. septembra u više od 250 evropskih gradova. ,,Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Kulturno nasleđe je tema ovogodišnje evropske manifestacije posvećene nauci, a ovogodišnji slogan manifestacije, koja promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa, glasi “Istražuj kroz noć, u znanju je moć”.

U Smederevu će se „Nedelja istraživača“ od 24. do 29. septembra obeležiti bogatim i raznovrsnim programom na nekoliko lokacija – u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, Muzeju u Smederevu, Narodnoj biblioteci Smederevo i na gradskom trgu.

Velika završnica nedelje posvećene nauci biće u petak, 28. septembra. „Noć istraživača“ će se obeležiti na gradskom trgu od 17 do 22 časa nizom radionica i ogleda namenjenih ljubiteljima nauke svih uzrasta.

Pored radionica i ogleda posvećenih kulturnom nasleđu Smedereva, koje su pripremili učitelji i nastavnici smederevskih škola sa svojim učenicima u okviru projekta ,,ReFocus 2.0″ (radionice:  „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“, „Izmaštaj svoju Kemzu“, „Od kakvih materijala je naša kulturna baština“, „Smederevo u slici“, „Moda na despotovom dvoru“ i „Pogled na Smederevo kroz balon“), gosti Smedereva u „Noći istraživača“ biće i istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu koji će u okviru projekta „SCIMFONICOM“ na gradskom trgu otkriti tajne nauke na radionicama „Kinetički pesak“, „Ferofluid“, „Izolujte DNK“, „Kvasac“ i „Zdravi bili – živeli laktobacili“.

Program se završava u subotu kada će predavači sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu srednjoškolcima održati predavanja o kulturnom nasleđu u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

Exit mobile version