“Smederevska jesen” i zvanično otvorena

SMEDEREVO, 7. septembar 2018 – Predajom ključa grada devojci Smederevki i fenomenalnim izvođenjem „Karmine Burane“ u prepunom Malom gradu Smederevske tvrđave, zvanično je otvorena 131. Privredno turistička manifestacija „Smederevska jesen“.

Odavno drevne zidine despotovog Malog grada nisu videle toliko raspoloženih ljudi za umetnički doživljaj kao večeras. Prepune su bile čak i stepenice, one strme na dunavskoj strani, koje u redovnim prilikama samo odvažni pohode. Nije ni čudo, na sceni je bilo više od 120 članova Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, plus „Kolibri.

Izvođenje najpoznatijeg dela nemačkog kompozitora Karla Orfa zasenilo je gotovo sve dosadašnje nastupe klasičnih muzičara u ovom jedinstvenom ambijentu. Bar je tako reagovala publika, koja je primorala maestra Suđića i umetnike na bis. „Karmina Burana“ – pun pogodak!

Svečanom otvaranju je prethodio tradicionalni defile ulicama grada, koji se odskora zove „Smederevski karneval“. Ovo zbog učešća mnogih karnevalskih trupa iz drugih gradova, ali nisu izostali ni mali Smederevci, organizovani kao predstavnici svojih vrtića i kulturno-umetničkih društava. Naravno, na čelu kolone su bili Despot i Jerina, a i grandiozni grozdovi na zaprežnim kolima su bili tu, kako je to običaj, baš kao i mladi Nušić.

Defile je pratio veliki broj Smederevca i verovatno još više gostiju Smedereva, jer je gužva duž trase defilea bila ogromna.

A pre defilea, direktor HBIS Group Serbia Sihai Song tokom popodneva je u Centru za kulturu otvorio privrednu izložbu. Prema njegovim rečima, planirana vrednost proizvodnje u toj kompaniji ove godine iznosi milijardu i sto miliona dolara, dodajući da je duplirana u odnosu na 2016. godinu.

Gradonačelnica Smedereva je ovom prilikom rekla da se od 2013. godine do danas u Smederevu zaposlilo 20.000 ljudi, na određeno i neodređeno vreme. Zahvalila se HBIS-u podsetivši da je posao zadržalo 5.000 radnika i dodala da u ovom trenutku PKC upošljava 2.000 ljudi, a Želvoz 150. Ona je posebno pozdravila delegaciju iz  kineskog grada Tangšana, u kojoj su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekonomije i trgovine. Podsetimo, Sporazum o prijateljskim odnosima, između Tangšana i Smedereva, potpisan je 5. juna ove godine.

Skorašnji članci