Počeli programi 131. Smederevske jeseni

SMEDEREVO, 6. septembar 2018 – Nastupom tamburaškog orkestra „Uspomene“ u Vinskom gradu, sinoć su počeli programi 131. Smederevske jeseni. Prethodno je u Muzeju u Smederevu otvorena izložba „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“.

Tokom trajanja manifestacije Smederevska jesen, od 6. do 9. septembra u 17 časova biće organizovano „Kafenisanje u Muzeju“, podsetili su organizatori, a o samoj izložbi je govorila autorka postavke Aleksandra Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

„Priča o kafi je priča o robovlasništvu, o iskorišćavanju radne snage, o ljubavi, o ekonomiji, o ratovima. Kafa je druga najisplativija roba na svetu, posle nafte. Na berzama se trguje kafom u milijardama dolara. Naravno, taj novac odlazi najmanje onima koji beru kafu, možda dva procenta tog novca“, rekla je pored ostalog Aleksandra Simić i ispričala ukratko sve ono što nismo znali o ovoj popularnoj biljci.

Posetioci 131. Smederevske jeseni danas će biti u prilici da na gradskom trgu prate koncert grupe „Garavi sokak“ od 20 časova i u nastavku večeri, od 22 sata, koncert grupe „Kerber“.

Prateći programi manifestacije uključuju izložbe u ustanovama kulture, panoramsko razgledanje grada iz otvorenog autobusa, brodićem sa Dunava, posetu Vili dinastije Obrenović, zatim brojne dečije, pozorišne i folklorne programe, u zatvorenim i u prostorima na otvorenom.

U petak će u Smederevskoj tvrđavi biti postavljena poljoprivredna izložba Seoska dvorišta, a u 17 časova, u Centru za kulturu Smederevo, biće otvorena Privredna izložba.

Najživopisniji deo smederevske manifestacije, defile ili Smederevski karneval „Smederevo vazda otvoreno“ krenuće centralnim gradskim ulicama u petak od 18 sati, sa nastupom karnevalskih grupa na centralnoj bini do 20 i 30, kada će „Beli orlovi“ organizovati viteški turnir. Iste večeri, u centru grada su planirani koncerti Adila Maksutovića i Željka Vasića.

Program svečanog otvaranja manifestacije najavljen je za u petak, u 20 sati, u Malom gradu Smederevske tvrđave, uz pravi muzički dragulj – „Karminu Buranu“, koju će izvesti Hor i orkestar RTS-a, pod dirigentskom upravom maestra Bojana Suđića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!