Sa Zlatibora „Čelik“ se vraća sa pet medalja

ZLATIBOR/SMEDEREVO, 2. septembar 2018 -Tokom vikenda na terenima Zlatibora, u reonu sela Šlјivovica, pored puta ka Tari, održano je takmičenje u orijentiringu pod nazivom Memorijal Bude Radovića.

Ovaj memorijal organizovao je Orijentiring savez Srbije. Memorijal je prvi put održan pre 13 godina, nakon smrti, a u pomen i čast doajenu orijentiring sporta u Srbiji i tadašnjoj nam državi, Jugoslaviji. Buda Radović je bio inicijator i organizator prvih promo trka u orijentiringu 1975. godine, prvih takmičenja koja su se tada odvijala u okrilјu planinarske organizacije. Pre 26 godina organizovao je novu sportsku asocijaciju u Srbiji, sadašnji Orijentiring savez Srbije. Nakon takmičenja evocirane su uspomene na ovog preduzimlјivog čoveka, osnivača, organizatora i takmičara u ovom divnom sportu.

Na memorijalu je učestvovalo je 97 orijentiraca iz 15 klubova, među kojima je bilo i 7 takmičara PSK „Čelik“. Takmičenje je obuhvatalo dve trke, a prva, na dugoj distanci, održana je na terenima Ravnice. U prohodnoj šumi ima detalјa pogodnih za postavlјanje kontrola, kao što su rupe, jarci, izvori, karakteristično drveće, panjevi, mravinjaci, kao i granice između vegetacija. Na ovom terenu, na dugoj distanci, najdužu stazu su imali seniori elitne kategorije, 8 km vazdušne linije sa 16 kontrolnih tačaka, dok se najkraću imale pionirke do 12 godina starosti, čija je staza bila duga 1,9 km sa 7 kontrolnih tačaka.  Drugog dana na programu je bila trka na srednjoj distanci, koja je ujedno bodovana kao redovno kolo lige, takmičenja  u kombinaciji za prvenstvo Srbije. Trka je održana na terenima Čalovca, sličnih karakteristika kao onaj na Ravnici. Takmičare seniorske muške, elitne kategorije imali su najdužu stazu od 4,4 km sa 18 kontrolnih tačaka, dok je ponovo najkraća bila za pionirke – 1,3 km sa 8 kontrolnih tačaka.

Obe trke su sabirane za dobijanje pobednika memorijala po kategorijama. Takmičari PSK „Čelik“ osvojili su 5 medalja – 4 zlatne i jednu srebrnu. Posebno raduje što su zlatne medalјe osvojili najmlađi učesnici iz PSK Čelik, Sofija Nikolić i Nemanja Vasilјević.  Zlatne medalje su osvojili i Dragan Pavlović i Branko Grujić, dok je Saša Nikolić osvojio srebrnu medalјu. Ovim takmičenjem,  Čelik je upisao i nove bodove u takmičenju klubova.  Pored medalјa, dodatne nagrade u vidu majica memorijala i kupinovog vina za one veteranske kategorije, obezbedila je Jelena Radović, supruga Budina, koja je lično i uručila nagrade.

Ukupni pobednik memorijala i osvajač pehara je PSK Pobeda iz Beograda, čiji takmičari su osvojili najviše odličja.

Fotografije su iz kolekcije članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!