Prekršajne prijave zapovedniku i vlasniku broda “Tomas”

BEOGRAD, SMEDEREVO, 26. avgust 2018 – Lučka kapetanija Smederevo podneće prekršajne prijave protiv zapovednika i vlasnika broda “Tomas”, zbog toga što nije u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama prijavljena havarija broda koja se dogodila na Dunavu kod Smedereva, i isključivanja uređaja koji omogućava elektronsko lociranje i praćenje plovila na rekama, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, u saopštenju Udruženja profesionalnih lađara Srbije povodom ovog slučaja izneto je više neistinitih tvrdnji koje smo dužni da demantujemo radi istinitog obaveštavanja javnosti i svih učesnika u plovidbi.

Netačna je tvrdnja da je problem nastao u brzini delovanja Inspekcije plovidbe i lučke kapetanije, zbog koje je, navodno, inspekcija izašla na uviđaj dva dana kasnije. Tačno je da zakonsku proceduru nije ispoštovao zapovednik broda, koji havariju koja se dogodila 20. avgusta, nije u roku od 24 časa prijavio najbližoj lučkoj kapetaniji, već je lučka kapetanija o tome obaveštena tek narednog dana, i to od drugih učesnika u saobraćaju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dalje se navodi da je Lučka kapetanija Smederevo o slučaju odmah obavestila Inspekciju bezbednosti plovidbe, kao i glavnog istražitelja za vodni saobraćaj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, a inspekcijski uviđaj izvršen je u roku od 24 sata od dobijanja informacije o havariji.

„S obzirom da je zapovednik broda nije prijavio havariju u roku od 24 sata u skladu sa zakonskom obavezom, protiv njega će biti podneta prekršajna prijava. Takođe, još jedna prekršajna prijava biće podneta protiv zapovednika i vlasnika broda zato što na brodu nije bio uključen brodski transponder, zbog čega brod “Tomas” nije bio vidljiv u sistemu Rečnih informacionih servisa (RIS), pa time ni Lučkoj kapetaniji Smederevo. Kroz postupak koji vodi inspekcija biće ispitani razlozi isključivanja brodskog transpondera koji omogućava elektronsko lociranje i praćenje brodova na plovnim putevima kroz RIS.“

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je neistinita i tvrdnja da je nasukani brod bio u stalnoj opasnosti od prevrtanja i totalnog potonuća, o čemu ostali učesnici u plovidbi nisu bili obavešteni saopštenjem brodarstva.

„Pre svega, brod “Tomas” nije potonuo na plovnom putu i nije predstavljao neposrednu opasnost za bezbedno odvijanje saobraćaja Dunavom. Zapovednik broda pravovremeno je reagovao na incident i nasukao brod na plićak na desnoj obali reke, gde je, uz pomoć brodova “Kanjon” i “Gružanka”, koji su mu odmah pritekli u pomoć u skladu sa zakonom, bio propisno obezbeđen i sprečeno njegovo pomeranje. Da brod “Tomas” ne predstavlja opasnost po bezbedno odvijanje saobraćaja, potvrdio je i stručnjak iz Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, prilikom uviđaja 22. avgusta, zajedno sa inspekcijom i istražiteljima. Posada je istog dana kada je nastala havarija samostalno napustila brod, bez ikakvih povreda, a oko 1.000 litara nafte koju je brod prevozio pretočena je u burad, te nije bilo potrebno postavljanje tzv. plovne zavese koja se koristi u slučajevima kad postoji opasnost od izlivanja goriva u reku. S obzirom da brod nije potonuo na plovnom putu, da su preduzete sve mere da brod bude bezbedno obezbeđen, da ne postoji opasnost po posadu i pretnja izlivanja nafte u reku, te da ne predstavlja opasnost po druge učesnike u plovidbi, nije postojala zakonska obaveza za izdavanjem Saopštenja brodarstvu kako navodi Udruženje.“

Bezbednost saobraćaja, zaštita ljudskih života i sprečavanje nastanka materijalne štete i narušavanja životne sredine prioritet su u svim vidovima transporta, uključujući i u vodnom. Tom cilju treba da doprinesu i strukovna udruženja, kao što je Udruženje profesionalnih lađara, ali ne saopštenjima koja obiluju netačnim informacijama, već obukom svojih članova da poštuju zakone i pravila plovidbe, zaključuje se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!