Brod potopljen i nasukan, dva dana niko nije došao

SMEDEREVO, 25. avgust 2018 – Udruženje profesionalnih lađara Srbije obavestilo je javnost da je u blizini Smedereva, na 1108 kilometru Dunava, na desnoj obali, potonuo samohodni teretnjak „Tomas“. Do nezgode je došlo nakon utovara na plovnom bageru „Crni“ koji se nalazi 4 kilometra nizvodno od mesta nesreće. Do potonuća je došlo velikom brzinom zbog prodora vode u brodski trup iz za sada iz nepoznatih razloga. Zapovednik broda je, saopštavaju lađari, brzom reakcijom uspeo da nasuče brod na sprud na obali i tako spreči veću tragediju i moguć gubitak ljudskih života. Posada je samostalno napustila brod i svi su prošli bez povreda.

Problem je, tvrde lađari, nastao u brzini delovanja Inspekcije plovidbe i Kapetanije pristaništa. Potonuće je bilo u ponedeljak, 20. avgusta. a inspekcija je izašla na uviđaj dva dana kasnije, 22.avgusta. Mesto nesreće je, kako kažu, bilo dva dana bez nadzora, posadi niko nije poslat u pomoć, a objekat nije obezbeđen barijerom za slučaj izlivanja goriva, niti je izdato saopštenje brodarstvima, a nije ni obustavljena niti usporena plovidba na tom delu Dunava tako da je nasukani brod bio dva dana u stalnoj opasnosti od prevrtanja i totalnog potonuća.

Na samo 20 kilometara od mesta nesreće, upozoravaju lađari, nalazi se područje od međunarodnog značaja, specijalni rezervat prirode  „Delibatska peščara“ – Rasarsko područje „Labudovo okno“. Čitavo područje rezervata je ugroženo neadekvatnim delovanjem Inspekcije plovidbe i nedostatkom Službe za brzo delovanje na rekama. Podsećaju da je obezbeđivanje mesta nesreće bilo problematično i pre dve godine kada su prilikom potonuća samohodnog teretnjaka Beograd 10 život izgubila dva člana posade.

Lađari pozivaju  nadležne institucije da se razmotri povećanje i poboljšanje inspekcijskog nadzora na rekama, kao i da je neophodno formiranje jedinica za brzo delovanje u vanrednim situacijama na rekama kako bi se izbegle slične nesreće u budućnosti.

Foto: http://udruzenjeladjara.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!