Ukinuta presuda vlasniku preduzeća „Milnik“

BEOGRAD, 23. avgust 2018 – Apelacioni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu, kojom je Borica Simović, vlasnik i direktor građevinske firme „Milnik“ iz Smedereva, bio osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Višeg suda u Smederevu iz maja ove godine Simović je zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine. Optužnica ga je teretila da je kao vlasnik i direktor preduzeća „Milnik“ d.o.o, iskorišćavanjem položaja odgovornog lica, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.158.390 dinara, tako što je sa oštećenima M.Đ, i D.P, zaključio ugovor o razmeni po kome se obavezao da im za nepokretnosti, čiji su oni suvlasnici, u zamenu sagradi dva stana, što nije učinio, a bez njihovog znanja je sačinio aneks ugovora kojim je deo nepokretnosti preneo trećem licu. Simović se teretio i da je iskorišćavanjem svog položaja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.409.000 dinara. To je učinio tako što je kao direktor tadašnjeg preduzeća „Milnik Simović Milica i drugi“, preko radnika preduzeća S.B, zaključio ugovor o razmeni sa oštećenom sada pok. M.T, prema kome je za kuću čiji je ona bila vanknjižni vlasnik i parcelu, čiji je bila korisnik, ukupne vrednosti 55.400 evra, bio dužan da pored jednosobnog stana površine, vrednosti 18.900 evra, a koji je predao oštećenoj, takođe preda još dva jednosobna stana u izgradnji, ukupne vrednosti 37.80 evra.  Stanove nije isporučio, niti je počeo izgradnju, Zakonskim naslednicima sada pokojne oštećene tvrdio je da će izvršiti svoju ugovornu obavezu prikrivajući činjenicu da je račun preduzeća „Milnik“ u neprekidnoj blokadi, kao i to da je kao direktor preduzeća „Milnik“ d.o.o, bez saglasnosti pokojnice zaklјučio ugovor o prodaji sa svedokom M.P. po kome je nepokretnosti koje su bile predmet razmene sa sada pok. M.T, preneo M.P, kako bi regulisao svoje ranije novčane obaveze koje je imao prema njoj.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda sadrži nedostatke koji predstavlјaju bitnu povredu krivičnog postupka s obzirom na to da je izreka presude nerazumlјiva, a razlozi koje je prvostepeni sud dao u obrazloženju svoje odluke o odlučnim činjenicama su izostali, a oni koji su dati su nedovolјni i neargumentovani. Zbog toga je Apelacioni sud doneo rešenje kojim je ukinuo tu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!