Održan Kup Golupca u jedrenju

SMEDEREVO, 12. avgust 2018 – Na Dunavu kod Golupca danas je završena tradicionalna jedriličarska regata Kup Golupca i Prvenstvo Srbije na kojoj je učestvovalo osamdesetak takmičara iz cele Srbije.

Regatu je organizovao Jedriličarski klub Golubac uz tehničku pomoć Jedriličarskog kluba Zemun.

Takmičenje je počelo u petak, kada su održane tri trke po jakom jugoistočnom vetru koji je duvao brzinom od 6 do 10 metara u sekundi. Otprilike iste jačine, košava je duvala i u subotu (6-9 m/s), što je omogućilo održavanje još četiri trke.

Najbolji plasman od petoro takmičara Brodarskog kluba Metalac ostvarila je Milica Milović u klasi Laser radial, koja je osvojila deveto mesto, odnosno četvrto kod devojaka.  Od prijavljenih 46 takmičara u klasi Optimist (deca do 15 godina), smederevski jedriličari, Nikola Pavić i Emilija Milićević, zauzeli su 35. odnosno 36. mesto.

Pomenimo i pobednike po klasama. Srđan Volarević (JK Zemun) bio je najuspešniji u klasi Fin, Nikola Banjac (JK Gemax) dominirao je u klasi Laser Standard, Petar Kovačević (JK Đerdap) pobedio je u klasi Laser Radial, Kristina Boja (JK Zemun) u klasi Laser 4,7, a evropski prvak Stefan Yuill (AJK Beograd) bio je bez premca u klasi Optimist.

Karavan jedriličara seli se u Donji Milanovac, gde će se već narednog vikenda, od 17. do 19. avgusta, održati Otvoreno prvenstvo Srbije i Laser Evropa kup Srbija za klase Laser Standard, Laser Radial i Laser 4,7. Regata je kriterijska za sve navedene klase.

Poslednji vikend avgusta, takođe će biti u znaku jedriličarskih nadmetanja na Dunavu kod Donjeg Milanovca. Od 24. do 26. avgusta, biće organizovan 43 Kup Đerdapa za sledeće klase: Finn, Laser Standard (i za veterane), Laser Radial, Laser 4,7 i Optimist (generalno i deca do 12 godina).

Nakon Dunava, najbolji srpski jedriličari učestvovaće na Balkanijadi, koja se organizuje od 3. do 9. septembra na ostrvu Chios (Egejsko more) u Grčkoj. Odlukom Upravnog odbora Jedriličarskog saveza Srbije, naša reprezentacija će nastupiti sa šest takmičara u klasi Optimist i deset u klasi Laser, a rang lista će biti zaključena po završetku Kupa Đerdapa, 26. avgusta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!