Novih članova Veća – 5, novih direktora JP -1

SMEDEREVO, 10. avgust 2018  – Odbornici smederevske Gradske skupštine okupili su se ovog petka da urade ono što nisu u utorak, kada je sednica odložena jer je vladajuća stranka odsustvom svojih predstavnika uskratila kvorum. Da će i kad će sednice biti najveći broj njih saznao je sinoć, a novinari zvanično jutros, ali to nije bilo smetnja da se sednica održi, po za utorak najavljenom dnevnom redu, dopunjenom nekim novim kadrovskim rešenjima.

Tako smederevsko Gradsko veće od danas ima pet novih članova. Na funkciju člana Veća, kako je odbornike i javnost obavesti predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević, dan uoči današnje sednice ostavke su podneli Dejan Milenković, Svetlana Mihajlović, Radiša Jovanović i Zoran Mišeljić. Pošto je još ranije Miljana Kravić, zbog prelaska na mesto direktorke Regionalnog centra za obrazovanje, odustala od funkcije u Veću, trebalo je izabrati pet novih članova, a predlog je, kako to pravila nalažu, stigao od gradonačelnice Smedereva. Novi članovi Veća su: Marina Tirnanić, Miloš Tomović, Vladimir Janjić, Vladan Popović i Dejan Spasić.

Njihovom imenovanju, potvrđenom tajnim glasanjem, prethodilo je žestoko protivljenje opozicionih odbornika, koji su imali primedbe na mnogo šta, počev od ekspresnog sazivanja za danas u utorak odložene sednice. Kako se moglo čuti, učinjeno je to sinoć – SMS-om. Promena članova Veća  nazvana je „trgovinom“  dve struje unutar SNS-a, kojom je praktično „kupljeno“ današnje održavanje sednice, kako se ne bi došlo u situaciju da protekom tri meseca između dve sednice grad dođe u opasnost uvođenja privremenih mera. Odbornici „Budimo Smederevo“, DS-a i DSS-a izlazi su za govornicu u nizu pozivajući se na članove Poslovnika, ruku na srce ponekad i prilično proizvoljno odabrane, da bi, ako već ne mogu brojem glasova da se suprotstave a ono svojim protivljenjem  ukazali javnosti na to šta je u stvari, kako su rekli, razlog ove naprasne izmene članova Veća. Sve se završilo njihovim odustajanjem od učešća u komisiji za sprovođenje tajnog glasanja o novim članovima Veća, u kojoj su na kraju ostali samo članovi odborničkih grupa SNS i SPS.

Tako su ekonomska pitanja od značaja za Smederevo i njegove građane, o rebalansu budžeta recimo, došla na red tek posle podneva.  Naime, osnovnom odlukom o budžetu grada Smedereva za 2018. godinu planirani su prihodi od 3.939.000.000 dinara. Ovim rebalansom, kako je to Skupština danas usvojila, utvrđuju se u iznosu od 4.094.000.000, dakle nominalno povećanje je za 155 miliona dinara. Bilo je toga još, i što se tiče finansija, uključujući i planove i programe rada za ovu godinu javnih preduzeća. U sklopu toga, jedno javno preduzeće je dobilo novog prvog čoveka; funkciju direktora JP Parking servis Smederevo će u buduće obavljati Jovan Beč.

I inače obiman dnevni red, od petnaestak tačaka, bez podtačaka i dopuna u poslednji čas, iscrpljen je do 18 sati. Iscrpljeni su bili i odbornici, uprkos tome što je skupštinska sala od renoviranja vrlo uredno klimatizovana. Ako se bude držalo dosadašnje prakse, da se sednice zakazuju tik pred istek tromesečnog roka za njihovo održavanje, sledeća sigurno neće, uprkos prognozi o predstojećem miholjskom letu,ako ništa drugo, biti po ovakvoj vrućini i žezi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!