Izazivačima opasnosti od požara slede kazne

SMEDEREVO, 8. avgust 2018 – Odeljenje za vanredne situacije Smederevo, kao deo Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, obratilo se javnosti saopštenjem, s obzirom na prognozu RHMZ za naredni period, koja predviđa visoke temperature, samim tim i povoljne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru
Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu podseća i upozorava građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, što se odnosi i na dvorišta. Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti, oni koji na ovaj način izazovu požar dužni su i da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumama i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima. Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno je izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, podsećaju iz Odeljenja za vanredne situacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja. Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!