Site icon podunavlje.info

Skupština odložena – nije bilo kvoruma

SMEDEREVO, 7. avgust 2018 – Na osnovu izveštaja stručne službe, od ukupno 70 odbornika, današnjoj sednici Skupštine grada Smedereva prisustvovalo je 20 odbornika, iz redova opozicije i SPS-a, zbog čega je predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević, kako je rekao, odložio sednicu, koja je trebalo da počne u 10 sati.

„Svi odbornici će biti pismeno obavešteni kada će se sednica održati, znači dan i čas, a nakon izvršenih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa. Hvala“, bio je kratak Spasojević.

Odmah nakon toga, predstavnici opozicije su se obratili novinarima.

„Sednica je odložena zato što vladajuća većina nije obezbedila kvorum. Ovo je presedan, ovako nešto se nikada nije dogodilo u Skupštini grada Smedereva, a odbornik sam nekih dvadesetak godina. Najoštrije osuđujemo ovakav postupak“, ocenio je Perica Đorđević (DS) i dodao da se Skupština grada pretvara u ring za unutarstranačko obračunavanje Srpske napredne stranke, što ne bi trebalo da se tiče Skupštine niti građana Smedereva.

Prema njegovim rečima, ovo je samo još jedan pokušaj da se, bez ikakvog obrazloženja, obesmisli i Skupština i rad Skupštine i odbornici koji su izabrani od građana Smedereva na prethodnim izborima.

Đorđević je rekao da ovo više ne sme da se dogodi, a ukoliko se ponovi ovakva opstrukcija, opozicija će „verovatno u narednom periodu napraviti odgovarajuće dogovore“.

Igor Švonja (Dveri) je ocenio da je očigledno da smo svi postali taoci režima i njihovih unutarstranačkih borbi i da to stanje tinja skoro godinu dana.

„Pitanje je kako će ova politička kriza da se završi, a ona je osnova za svaku dalju krizu, i ekonomsku“.

Švonja je pozvao aktere, kako je rekao, ako problem ne može da se reši, i na raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Aca Cvetanović (Budimo Smederevo) rekao je da je u pitanju tragikomična situacija, ne po prvi put, da vlast sama sebi obara kvorum.

„Situacija je više tragična nego komična, zato što se urušavaju institucije sistema, što SNS radi od svog dolaska na vlast. Pretvaraju državu u partijsku i onda se prema institucijama države odnose kao prema partijskom plenu i sva razračunavanja unutar partije se odražavaju i na državu. To je urušavanje demokratije i i ova situacija preti da ugrozi funkcionisanje grada. Apelujemo na javnost da vidi šta SNS od Skupštine pravi i da ih kazni na narednim izborima.“

Miloratka Bojović (DSS) je ponovila da se ništa slično nije dogodilo u istoriji smederevskog parlamentarizma.

„Da vlast zakaže sednicu Skupštine i ne dođe, a da pri tome predsednik Skupštine nema obrazloženje zašto nema sednice, zaista se nikada nije desilo. Po mom skromnom mišljenju, mislim da je ovo najgora moguća vlast koja je ikada vladala ovim gradom. Međusobne razmirice u SNS-u su nas dovele do toga da su maltene stala javna preduzeća, gradska uprava skoro da ne funkcioniše. Načelnici Gradske uprave je istekao mandat, nisu raspisali konkurs za imenovanje novog načelnika. Svedoci ste da se jednom u tri meseca održavaju sednice, samo da se ne bi uvele privremene mere koje njima u ovakvoj situaciji ne odgovaraju. U SNS-u postoji više od dve frakcije, a nijedna odluka ne može da se donese bez vrha SNS-a“, rekla je Bojović i apelovala na građane Smedereva da vode računa sledeći put kome daju svoj glas.


Podunavlje.info podseća da prema članu 85 Zakona o lokalnoj samoupravi, Skupština jedinice lokalne samouprave može da se raspusti ako:

1) skupština ne zaseda duže od tri meseca;

2) ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke;

3) ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.

Prema narednom članu (86) istog zakona, odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave donosi Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave, odnosno nadležnog organa teritorijalne autonomije.

Predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave.

Mandat odbornika izabranih na izborima iz stava 2. ovog člana, traje četiri godine.

Do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, obavlja privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji čine predsednik i četiri člana. Privremeni organ jedinice lokalne samouprave obrazuje Vlada.

Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je nedavno u Nišu da ne mora nužno da bude uveden privremeni organ ako u pomenutom roku ne bude održana sednica Gradske skupštine, već će to biti predmet političke odluke, koja će biti doneta na sednici Vlade, prenose Južne vesti.

Ružić se pozvao na član Zakona o lokalnoj samoupravi koji, kako kaže, ne predviđa da se nakon isteka tri meseca od poslednje sednice obavezno uvode privremene mere.

Ako je pitanje bilo da li će po automatizmu biti uveden privremeni organ odgovor je da neće, to će biti predmet političke odluke koja će biti doneta na sednici Vlade, kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, ako se za tri meseca ne održi nijedna sednica Gradske skupštine, Vlada nije u zakonskoj obavezi da uvede privremene mere, ali to može da učini.


Prethodna sednica Skupštine grada Smedereva održana je 11. maja.

 

Exit mobile version