Nevreme prošlo bez veće štete

SMEDEREVO, 30. jul 2018 – Jak pljusak, praćen grmljavinom, koji je sinoć pogodio Smederevo i okolinu, prema prvim nezvaničnim podacima, nije naneo veću štetu, ili ona nije prijavljena, saznaje portal Podunavlje info kod nadležnih gradskih službi.

Kako nam je rečeno, nije prijavljena šteta na objektima i drugoj imovini građana, a takvih prijava nema ni iz seoskih sredina sa teritorije grada Smedereva.

U gradu, osim standardnih problema sa prijemom veće količine padavina u šahte, nisu prijavljena vanredna izlivanja atmosferske kanalizacije, kao što  su ranija iskustva, naročito u centru grada, na primer u Ulici Save Nemanjića.

U nevremenu su stradala dva stabla u Ulici Miloša Velikog, koja su po rečima nadležnih, inače bila sklona padu.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSSS) u Kolarima smatraju da je kiša više pogodovala nego odmogla dalji razvoj voćarskih kultura, kao i kukuruza i suncokreta, koji su u fazi nalivanja zrna. Međutim, kiša je, prema mišljenju Dragomira Radića, savetodavca za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS u Kolarima, bila pogubna za povrtarske kulture, zato što usled velikih padavina i vlage dolazi do razvoja bolesti na povrću. To se naročito odnosi na bostan, papriku..

Radić navodi da je intenzitet padavina sinoć varirao, na primer od 6 litara po metru kvadratnom, koliko je izmereno u Kolarima, do oko 40 litara po metru kvadratnom u Lozoviku, gde je sinoć zabeleženo nekoliko intenzivnih pljuskova.

U izjavi za Podunavlje.info, Radić zaključuje da je, ipak najvažnije da ni na jednom seoskom području sinoć nije bilo gradonosnih padavina.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!