Čelik na Povlenu i Staroj planini

SMEDEREVO, 29. jul 2018 – PSK Čelik je učestvovao u republičkoj akciji koju je organizovao Planinarski klub Povlen iz Valjeva. Najduža staza trebalo je da ima 16 kilometara, a planirane su i dve kraće za planinare koji nisu u punoj pešačkoj kondiciji. Međutim, velike kiše i nabujala korita reka Skrapež i Cetinja primorale su organizatore na korekciju planirane maršrute.

U akciji su učestvovala 33 kluba sa 250 planinara, među kojima i 23 planinara Čelika. Nakon otvaranja, koju je propratilo promenljivo oblačno vreme, na nasutom putu između livada, formirana je kolona planinara za najdužu stazu. Pored puta,  u njegovom gornjem delu, bilo je mnogo divljih malina, koje naravno idu uz rastinje kopriva, što nije smetalo da se planinari uz ožarene ruke od kopriva zaslade ukusnim voćem. Posle pređena oko 3 kilometra, izlazi se pred crkvicu i zvonik – prilika za prvi predah. Odavde preko velike cvetne livade, mirisa majčine dušice, do ulaska na stazu u listopadnoj šumi, a pored ove kamenite, dobro obeležene staze, takođe ima malina. Posle oko 80 minuta i pređena oko 4 kilometra planinari su na vrhu Malog Povlena 1347 metara nadmorske visine, najvišem od tri vrha ove planine. Fotografisanje i predah, dok oblaci prete nebom, a u daljini se vidi i grmljavina. Pogled seže sve do Ovčara i Kablara koji su jugoistočno.

Sledi spust preko travom obrasle livade, kroz nekoliko manjih šumaraka. Tako putem, malo pomalo, posle pređenih oko 7 kilometara stiže se do ispod Kukalja. Prelazi se preko prevoja i prema Povlenskoj kosi i spušta do lepo uređenog i izdašnog izvora. Prilika je da se dopune zalihe vode, što većina planinara i čini. Odavde livadama do crkvice, gde počinje kiša, prvo slaba, ali natapajuća. Većina odlučuje da se vrati u dom, ali grupa od oko 30 planinara, među kojima je i pet iz Čelika odlazi do izdašnog izvora reke Cetinje. Izlazi se najpre na stenoviti vidikovac, sa ogromnim stenama koje su izazov za kretanje, kako bi se zauzela najpovoljnija pozicija za fotografisanje. Na vidikovcu se čuje huk iz dubine koji dopire sa Povlenskog vrela. Oblaci na nebu i munje su sve bliži, te se odlučuje da se ne ide na ostale povlenske vrhove. Najkraćim putem, preko livada do šumskog puta, pa na put ka planinarskom domu. Tako je posle blizu 6 sati pešačenja, pređeno 14 kilometara, po blago zatalasanim teranima, punim prijatnih mirisa poljskog cveća i plodova prirode.

 

 

Druga akcija u kojoj su učestvovali članovi Čelika je ‘’Noć punog meseca’’ na Staroj planini u organizaciji „Srbija za mlade“.  Namera je bila da se na planini najpre posmatra totalno pomračrnje meseca, a da se potom, po mesečini, izađe na najviši vrh ove planine, na Midžor 2169 metara nadmorske visine. Planinari su se okupili kod doma ispod Babinog zuba i izašli na poziciju za praćenje pomračenja. Na najavljeni događaj došlo je oko 800 ljudi, ne samo planinara, već i drugih znatiželjnika, a među njima je bilo i 14 članova Čelika, no oblaci nisu dozvolili potpuni užitak.

Posle posmatranja pomračenja, koliko je bilo moguće videti kroz ređe oblake, krenulo se na uspon klasičnom stazom preko blago zatalasanih terena, najpre putevima, a pred vrh stazama. Do vrha se stiglo za 3 sata pešačenja. Tokom uspona mesec se sve više probijao kroz oblake, a na vrhu se već uživalo u prelepom jutru i izlasku sunca, koje se jedva naziralo kroz oblake dolazeći sa bugarske strane. Po povratku u dom, planinari su se spustili prevozom do Biger vodopada, gde je obavljen prilaz atraktivnim lokacijama i fotografisanje za uspomenu i razmenu sa prijateljima.

Tekst Branko Grujić, fotografije iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!