Site icon podunavlje.info

Podzemni kontejneri – ulaz zabranjen

SMEDEREVO, 26. jul 2018 – Smederevo je ove nedelje dobilo prve podzemne kontejnere; dva su postavljena na Trgu Nikole Krge, a dva na parkingu kod Gradske uprave. U toku je javna nabavka još 15 podzemnih kontejnera.

Za nabavljanje podzemnih kontejnera prošle godine je opredelјeno 2,3 miliona, a ove godine još pet miliona. Deo od 4,7 miliona je učešće Grada Smedereva, a ostatak JKP „Zelenilo i groblja“. Nabavljen je i nov auto podizač za pražnjenje ovih bunkera od pet kubika, koji bi trebalo da bude u funkciji od početka avgusta. U užem centru grada kontejneri se prazne dva ili tri puta dnevno, kažu JK „Zelenilo i groblja“, a upotrebom podzemnih kontejnera nadaju se da će sada biti dovoljno da se jednom dnevno iznosi smeće.

Slične kontejnere ima nekoliko većih gradova u Srbiji i, mada je jasno nacrtano i napisano da je „zabranjen ulazak u kontejner“, zabeleženo je nekoliko slučajeva „zaglavljivanja“ onih koji su imali nameru da i u podzemnoj varijanti, iz ovih ili onih razloga, preturaju po đubretu. Tako je jednog Novosađanina pre dve godine iz podzemnog kontejnera morala da vidi ekipa vatrogasaca. On se našao u kontejneru kada je pomagao komšinici da izvadi novčanik koji joj je tu upao, barem je tako ispričano vatrogascima. Dakle, crtež i natpis nisu tu samo reda radi, relativno je lako ući ali se teško izlazi. Ostaje nada da će ga ozbiljno shvatiti Smederevci koje smo do sada zaticali na „nadzemnoj“ varijanti kontejnera.

Exit mobile version