Podsticanje zapošljavanja mladih kroz obuke

SMEDEREVSKA PALANKA, 20. jul 2018 – Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić uručio je danas u Smederevskoj Palanci 48 sertifikata mladima koji su, u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih”, uspešno završili program obuke za zavarivače.

Ovaj projekat partnerski sprovode Ministarstvo omladine i sporta i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a cilј je da se mladima omogućibolјe pozicioniranje na tržištu rada, zapošlјavanje ili samozapošlјavanje. Kao rezultat te saradnje, više od 9.000 mladih je pohađalo obuke za profesionalni razvoj i preduzetništvo, te prošlo stručne obuke u raznim oblastima, a veliki broj njih je našao zaposlenje.
Od 2016. do 2018. godine, obuke za zavarivače uspešno su završila 92 mlada polaznika, a njih 80 je odmah nakon toga dobilo i zaposlenje.

Samo od 2014. godine do danas finansirano je 136 projekata u iznosu od 276 miliona dinara, dok je kroz njihovu realizaciju zaposleno i samozaposleno preko 1.000 mladih.
Pored toga, na stručnoj praksi je bilo preko 1.600 mladih, dok je njih skoro 14.000 prošlo obuke za poboljšanje kompetencija za zapošljivost, a otvoreno je i 10 poslovnih inkubatora. Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih” trajaće do kraja 2019. godine.

Foto: mos.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!