Groznica Zapadnog Nila stigla i u naše krajeve

KOVIN/SMEDEREVO, 20. jul 2018 – Prema poslednjem izveštaju Instituta „Batut“, od 29 registrovanih slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji – jedan je u Kovinu i jedan u Smederevu. U pitanju su podaci od početka praćenja ovogodišnje situacije, u sezoni nadzora koja je počela 17. jula.

Mapa ove godine potvrđenih slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila

Najviše slučajeva je prijavlјivano baš sa sa teritorije Južnobanatskog okruga  i Grada Beograda – po 10. Ima ih u Južnobačkom (6), Sremskom (2) i Podunavskom (1) okrugu. Obolele osobe su muškog (19) i ženskog pola (10), starosti od 31 do 84 godine, sa pridruženim hroničnim obolјenjima (24 od 29 registrovanih). Do sada je evidentiran jedan smrtni ishod, u Novom Sadu, u pitanju je osoba muškog pola, starosti 84 godine, sa pridruženim hroničnim obolјenjem, navodi se u saopštenju Instituta „Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolјenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko obolјenje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj se prijavlјuje tokom avgusta meseca.

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih (približno 20%) simptomi podsećaju na obolјenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavobolјom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom

Od 2012. do 2017. godine na teritoriji Republike Srbije je registrovano ukupno 574 slučaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 61 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od ove groznice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!