Site icon podunavlje.info

Predstavljen novi Dunav film festival

SMEDEREVO – 12 jul 2018 – Smederevo će u avgustu biti domaćin prvog izdanja Dunav film festivala. Najznačajnija aktuelna ostvarenja sedme umetnosti kinematografija deset podunavskih zemalja biće premijerno prikazana na novoosnovanom međunarodnom festivalu, rečeno je na konferenciji za štampu koja je ovim povodom danas održana u smederevskom Centru za kulturu.

– Mnogo filmskih ostvarenja se snimi u državama podunavskog toka koja, igrom slučaja, ne dođu pred publiku našoj zemlji. Smederevski festival će ispraviti ovu grešku i predstaviti premijerne naslove koji će, nadam se, nakon uspeha na ovom festivalu, naći svoj put i do bioskopskih gledalaca u Srbiji – kazao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, umetnički direktor FEST-a, gost-selektor ovogodišnjeg festivala u Smederevu.

Pantelić je najavio da će festival otvoriti film Asgara Farhadija „Svi znaju“, sa Penelopi Kruz i Havaijerom Bardemom u glavnim ulogama, koji će biti prikazan van konkurencije. Ovim filmom počeo je i ovogodišnji kanski Filmski festival, a u Smederevu će biti premijerna projekcija u ovom delu Evrope. Još jedna premijera, ali domaćeg filma: prvi put pred srpskim gledalištem biće „Zlogonje“, režisera Raška Miljkovića, film koji dolazi posle velikog uspeha u Torontu i učešća na nekoliko festivala u Evropi proteklih meseci. I rumunski film „Limunada“, koji takođe ovih dana bere lovorike po evropskim i festivalima širom sveta, prvo prikazivanje u našoj zemlji imaće u Smederevu. Na kraju, na zatvaranju festivala, biće prikazan klasik naše kinematografije, film Gorana Paskaljevića „Varljivo leto ’68“, s tim što će ga publika prvi put videti u digitalno restauriranoj verziji, uz prisustvo samog autor i članova glumačke ekipe. Tada će biti i uručene festivalske nagrade, o kojima odlučuje tročlani međunarodni žiri, čiji sastav uskoro treba da bude saopšten, baš i kompletan program festivala.

 

Glavni takmičarski deo odvijaće se u Smederevskoj tvrđavi, a biće projekcija i na Dunavu, na šlepu, kao i u samom centru grada, gde će biti prikazano još niz digitalno restauriranih kultnih filmova u okviru zajedničkog projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije VIP.

– Sigurno da će kulturni značaj ovog festivala biti ogroman. Logično je bilo da se on desi na najlepšem mestu na Dunavu u Srbiji, u Smederevskoj tvrđavi, to se samo po sebi nametnulo – rekao je Igor Stanković, direktor distributerske kuće „Megakom film“, producent i direktor Festivala autorskog filma (FAF) i još nekoliko filmskih smotri, ovde predstavljen kao idejni tvorac smederevskog festivala.

– Za tih šest dana biće prikazano više od 40 naslova, značajnih filmskih ostvarenja. Počevši od ove godine, Smederevo će u avgustu biti prestonica filmske umetnosti u Evropi – najavio je ambiciozna start nove manifestacije Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu i organizator festivala.

Dunav film fest u Smederevu, njegovo prvo izdanje, trajaće od 18. do 23. avgusta.

Exit mobile version