Uspon na Bukulju

BUKULJA, SMEDEREVO, 9. jul 2018 – PSK Čelik u nedelju je učestvovao u tradicionalnoj akciji koju povodom rođendana društva organizuje PD Bukulja iz Aranđelovca.

Akcija je bila tako osmišljena i isplanirana da se pođe od Garaškog jezera. Međutim, velike kiše i vanredno stanje u Aranđelovcu, primorale su domaćina da promeni maršrutu.

Učestvovalo je 260 planinara iz 21-og kluba, među kojima je bilo 30 planinara Čelika, a otvaranje  je bilo u Parku Bukovičke banje. Nakon otvaranja, koje je propratila slaba kiša, kolona je izašla iz parka i asfaltom prošla pored dečjeg odmarališta, te kroz vikend naselje, a potom i pored nekoliko etno restorana. Zatim put skreće u šumu, do sledećeg izlaska na asfalt. Kiša i dalje rominja, ali raspoloženje je na visini, te ga ni vremenski uslovi ne mogu pokvariti. Malo asfaltom pa u šumu na šumski put i stazu. Postepeno kiša prestaje. Dolazi se do šumskog puta koji sa Venčaca ide ka Bukulji. Silazi se u  Ferdin potok, koji nastaje od uređenog Ferdinog izvora. Ferd je bio planinar koji je pre 85 godina prvi obeležio staze na Bukulji i uredio izvore. PD Bukulja uzelo je te radnje kao početak svog rada i postojanja i danas slave svoj 85. rođendan. Dalje kroz šumu malo uzbrdo pa spuštanje u Cerovitu jarugu, kroz koju protiče Ceroviti potok. Lep potok sa mnogo vode, i lepim malim kaskadama. Posle pauze u lepoj prirodi, nastavlja se šumskim putevima do Bukuljskog jezera, koje je prepuno vode. Inače ovo kao i Garačko jezero su rezervoari vode za vodosnabdevanje Aranđelovca i Topole. Posle još jedne pauze, sve kroz šumu i stalno uzbrdo, kolona stiže do izlaska na planinarski dom u podnožju Bukulje. Pređenih 12 km za četiri sata je rezultat za one koji su odlučili da ovde završe akciju. U domu, domaćin je organizovao ručak i druženje I uz kolo, a za kraj iznenađenje – velika torta za 85 godina postojanja.

Potom, izlazi se na kulu – vidikovac sa kog se Aranđelovac vidi kao na dlanu. Vreme nije dozvolilo da se vide prelepi predeli Šumadije. Posle druženja, uz odličan pasulj i još ponešto, uskom stazom, na kojoj ima lepih i poučnih poruka znamenitih ljudi, spušta se u park Bukovičke banje. Od onih značajnih poruka napomenimo neke, a pošto je staza laka i nije daleko od Smedereva, mogu i drugi Smederevci da odu i u šetnji sami pročitaju. Na stazi zdravlja koju je još 1933. postavio Dr Dušan Mitrović – Spira, između ostalih, mogu se pročitati sledeći zapisi: Na 1840 m do vrha, Johan Volfgan Gete – Priroda uvek ima pravo, a pogreške i zablude su ljudske; Nа 1700 m do vrha, Ljubomir Nenadović – Ko jedno leto provede u planini, dva leta sebi produži život; Na  720 m do vrha Nikola Tesla – Nema stvari koje bi bile vredne proučavanja kao priroda; itd, Idite i pročitajte, zapišite.

Pripremio učesnik akcije i član PSD Čelik, Branko Grujić

(Fotografije su iz arhive članova kluba)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!