Ugovor o izgradnja kanalizacione mreže u Malom Krivaku

SMEDEREVO, 9. jul 2018 – Grad Smederevo je saopštio danas da je potpisan ugovor o izgradnji vakuumske kanalizacije koja je upotpunjena sa vakuumskom stanicom kao neophodnim elementom za funkcionisanje kanalizacionog sistema u romskom naselju Mali Krivak.

Ugovorom, koji su potpisali gradonačelnica Jasna Avramović i Branko Njegovanović, predstavnik firme „Telekomunikacije“ d.o.o. iz Blaca, predviđena je izgradnja kanalizacione mreže u roku od šest meseci u ukupnoj dužini od 2.900 metara.

“Potpisani Ugovor, jedan od koraka u realizaciji projekta ‘Unapređenje infrastrukture u jednom od najvećih  naselja Roma u Srbiji’, koji Grad Smederevo sprovodi u saradnji sa Ministatarstvom finanasija, sa kojim je potpisao ugovor 6. juna 2017. godine za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava Evropske Unije IPA 2013,  u okviru programa „Obezbeđenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje fizičke infrastrukture u romskim naseljima u trajanju od 20 meseci ukupne vrednosti 1.282.738,24 evra, sredstva dobijena od Ministarstva finansija su milion evra, dok  je učešće grada Smedereva 282.738,24 evra”, objavljeno je na zvaničnoj Internet prezentaciji Grada Smedereva.

Kako je saopšteno, Savez romskih nevladinih organizacija „Smederevski forum“, kao ko-aplikant, igra ključnu ulogu u pružanju trajnih kontakata sa lokalnom romskom populacijom i korisnicima u celoj lokalnoj zajednici.

“Oni su prvenstveno zaduženi za sprovođenje mera informisanja, organizaciju lokalnih sastanaka, poseta, prosleđivanja brošura i pružanja aktivnosti vidljivosti projekta.”

Cilj projekta je poboljšanje uslova za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, usredsređujući se na životne uslove i socijalno uključivanje Roma u Smederevu.

Ovim projektom Grad Smederevo će poboljšati uslove života 329 domaćinstava i 2.500 Roma u podstandardnom naselju Mali Krivak, jednom od najvećih romskih naselja u Srbiji izgradnjom kanalizacionog sistema u naselju, navodi se u istoj informaciji i dodaje da će sistem kanalizacije biti takvog kapaciteta da će imati veliki uticaj na celokupnu lokalnu zajednicu.

Kako se dalje navodi, prvi stepen rešavanja problema infrastrukture u narednom periodu će uticati na ekonomski razvoj grada sa povezivanjem industrijske zone u blizini.

“Pored poboljšanja infrastrukture, projekat će doprineti većem umrežavanju institucija kako bi se povećao nivo informisanosti u romskoj zajednici. Učesnici projekta su grad Smederevo, udruženja, druge romske nevladine organizacije i relevantne institucije koje će podržati implementaciju kroz povećanje svesti romske populacije o značaju i efektu projekta.”

Projekat je deo programa Evropske Unije u pružanju podrške inkluzije Roma u Srbiji. Program se bavi dekadom za inkluziju Roma i Strategijom za uključivanje Roma Vlade Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!