Vašar na Carini

SMEDEREVO, 4. jul 2017 – Povedi ženu na vašar, tolika je gužva da će je sigurno izgubiš! Iiiiii, nagradnu vožnju dobija devojka u žutu pantalonu i momak do njega! Turske gaće za dupe domaće, samo 50 dinara! Ima toga još… Vašar je to.

Vikipedija specifičnost manifestacija u Srbiji objedinjenih pod nazivom „vašar“ definiše kao narodna okupljanja koja se “obično dešavaju u doba nekog crkvenog praznika, najčešće na nekom ravnom terenu “. U Smederevu ni jedno ni drugo nije tačno; umesto na „crveno slovo“ vašar je ustanovljen na „crveni praznik“, nekadašnji Dan borca 4. juli. Carina je za većinu Smederevaca „na vrh brda“, a i samo mesto gde se vašar održava, od početne do završne tačke, ima neblagi uspon. Sve to ipak nije smetnja da se vašar kao takav održava, baš tu i baš tad, sa svim ostalim atributima koji ga čine onim što jeste. Pre svega, na tezgama ponuđenom  robom „od igle do lokomotive“, koju najčešće ne biste pogledali a kamoli kupili u drugim okolnostima, ali na vašaru je to sasvim druga priča, nekako je“ jeftinije“ ili ste baš to tražili a nigde nije bilo… Tu su i „zabavne radnje“, neizostavni ringišipili, hali gali i sl, za one koji na vašar dođu s decom dobar izgovor da se provozaju, izvrte, izlupaju… Naravno, tu su i pljeskavice, šećerna vuna, pivo u plastičnim čašama od pola kile, za one sa dubljim džepom i da se sedne pod šatrom. A tamo je obavezan PiP – prasećina i pevaljka. Dok se prasići vrte na ražnju pevaljka vrti…

Vašar u Smederevu, na Carini, sigurno bi potrajao i duže, e da nije onog u Požarevcu 7. jula. Zbog toga se većina tezgi i „zabavnih radnji“ pakuje čim prođe ponoć na nekadašnji Dan borca. Baš šteta, kažu oni koji će morati narednih 360 i kusur dana da čekaju da se na istom mestu ponovi ovo „događanje“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!