The Секнд Kаминг оф Supersmederevac

SMEDEREVO, 4. jul 2018 – Smederevo je redak, možda čak i jedinstven grad koji ima svog lokalnog strip superheroja, tačnije dobio ga je zahvaljujući dvojici autora krajem prošlog veka. Jer, kada je sasvim običan momak Cane popio 52 gutljaja čuvene smederevske „žive vode“, slučajno je otkrio čarobnu formulu kojom se postaje Supersmederevac. Tako je 1997. započeo strip serijal koji je objavljivan od prvog broja „Smederevske sedmice“, nedeljnika koji je u to vreme važio za jedini nezavisni medij u gradu. Za one koji nisu imali priliku da se s njima sretu, da kažemo da su epizode »Supersmederevca« krcate su opštim mestima iz smederevske istorije, kulture, sporta… Između ostalog, strip epizode odražavaju i tadašnju sumornu političku situaciju, a u glavnom negativcu Ser M-u Smederevci su mogli da prepoznaju moćnog generalnog direktora jedne fabrike, od koje je tada zavisio veliki broj smederevskih porodica, smederevska bolnica ironično je nazvana »Beli luka«, a nije pošteđeno ni tadašnje stanje u lokalnim medijima. Strip je, kako kažu autori, alternativna enciklopedija Smedereva,jedinstvena posveta gradu.

Supersmederevac je, kako se iznenada pojavio, tako iznenada i obustavio svoje letove smederevskim nebom i nestao sa gradskih trafika i pultova uličnih prodavaca štampe. Tokom 2003. godine je doživeo svoju drugu inkarnaciju na strip izložbama koje su održane u Domu omladine Beograda, klubu „Etno“ u Smederevu, na međunarodnom festivalu »Mifoc« u Mostaru i u „Proni“ institutu u Doboju. Bez obzira na vremensku distancu i priču koju često u potpunosti mogu da shvate samo sugrađani Supersmederevca, izložbe su pohvaljene od velikog broja ljudi koji su ih posetili. Google, nalazi tridesetak stranica na kojima se pominje strip o lokalnom superheroju i još više na kojima su njegovi autori.

A ko su autori stripa? Kada je te 1997. godine nad Smederevom prvi put proleteo Supersmederevac crtao ga je tada petnaestogodišnji Miloš Trajković Buci, dok je za scenario bio zadužen tek nešto stariji Ivan Tobić. Trajković je sada diplomirani grafički dizajner, a Tobić pisac i muzičar, poznatiji kao Tobić-Tobić Idol Mladih.

Supersmederevac je dugo bio samo lepa uspomena, a sada su, u izdanju „Besne kobile“ iz Zemuna, sabrane sve objavljene epizode. U luksuznom izdanju su, osim samog stripa, i brojni zanimljivi dodaci kao što je dugo očekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem ili obiman leksikon smederevskih pojmova čije praćenje autori toplo preporučuju uz čitanje stripa.

Za sve njih ovog četvrtka u Etno klubu, uveče, sa početkom u cirka 20 časova, pripremljeno je predstavljanje na ovaj način ponovo oživljenog Supersmederevca, a događaj će upotpuniti nastup ansambla „Hotel Makedonija“ i drugih gostiju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!