Smederevo je još na Dunavu? Samo pitam…

SMEDEREVO, 30. jun 218 – Evo, prođe i taj 29. jun, Dan Dunava. Obeležen je u svim evropskim državama kroz koje protiče, i u Srbiji naravno, u dvadesetak gradova. Ne i u Smederevu.

Ovde se Dunava sete kad treba da se pohvale da im je tu kao koridor 7, znate, roba na brodovlju, rasuta i potvrđa, to vam prolazi baš ovud’, otud’ će i kruzeri da nam dolaze, turisti s njih da iskaču pravo u Smederevo, pare da troše, turizam ima da procveta…

Juče su na Dunav zaboravili.

Reke nemaju rođendane, a i ko da se seća, mnogo je to bilo davno kad ih majčica Zemlja porodila. Dunav je nastao, kažu, u gornjomiocenskom periodu, pre oko 30 miliona godina. Znači, bio je ovde i pre sadašnje vlasti, i pre „žutih“, pre komunista i predratne i svih ostalih kraljevina, pre despota Đurđa kome ćemo, evo, sada da dižemo spomen, pre dolaska Slovena na Balkan, ma i mnogo pre no što je homo sapiens ovuda prvi put prohodao. Toliko je mator.

Dakle, jasno je zašto reke nemaju rođendane, ali poneka ima svoj dan. Eto, Dunav… A i to, ruku na srce, odskora, od 2004. Kao deo te velike porodice naroda koji se ponose što im Dunav kroz avliju protiče, i mi smo se namah u to uključili i počeli da obeležavamo njegov Dan. Bi tako i Smederevu. Skromno, ali je obeležavan, Turistička organizacija pravila neke koncerčiće, kao neke regatice, jedrilice plove i sl. Posle, to nastavili Radio Smederevo, pa „Dunavski talasi“, i jedno i drugo takoreći privatna inicijativa, alaski kotlići, deca crtala na keju pored Dunava, opet neke regatice…  Turistička organizacija u Smederevu je ukinuta, ugašena, rasformirana, razmontirana, koji vam izraz odgovara. Radio Smederevo, takav kakav je bio, umr(e)o je, a „Dunavski talasi“ su utrnuli, čovek otišao u penziju.

Dobro, reći ćete, ima valjda još neko ko bi mogao to da radi. Ima. I ovaj što piše ih je odreda, sve koji su „sumnjivi“ da bi u tome mogli da učestvuju, zvao juče, da pita gde se, kad i šta organizuje povodom Dana Dunava. Nije bilo baš „šta, dan čega?“, ali nije ni daleko od toga. Oni koji su najpozvaniji da tako nešto organizuju, opomenuti da se u dvadesetak gradova Srbije ovaj dan obeležava, kao najčešći izgovor su navodili da je to i tamo „samo zadovoljavanje forme“. Okej, možda je i tako, pa što je i vi ne zadovoljiste?

Uzgred, centralna proslava Dana Dunava u Srbiji bila je juče u Zemunu, organizovalo Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode u saradnji sa Gradskom Opštinom Zemun, WWF, Mladim istraživačima Srbije… Tu, što bi naš narod rekao, „pare nisu (bile) problem“ – sponzor je bila Narodna banka Srbije. Ali, moglo se i bez para, kao što je učinjeno u mnogim mestima od Apatina do Kladova. U Smederevu susednom Kovinu je, recimo, juče tim povodom organizovan seminar na kome je jedna od tema bila „Brodovi za krstarenje i njihov uticaj na životnu sredinu u plovidbi Dunavom kroz Srbiju“. Ne košta mnogo, a korisno. I Dan Dunava obeležen.

E sad, reći će neko, kad ste toliko zapeli za to obeležavanje Dana Dunava, što ga vi ne organizovaste? Em se zovete Podunavlje.info, em vam je kao osnivač nekakvo udruženje građana „Podunavska inicijativa“, šta li… Pravo pitanje. I na pravom mestu. Evo i odgovora. Što se tiče prvog, ključno je ono iza tačke – „info“. Tu smo da informišemo, to nam je posao. A drugo, Podunavska inicijativa u svom nazivu kao objašnjenje razloga postojanja ima „Udruženje građana za promovisanje slobode izražavanja“. Da li ste još negde videli, čuli, pročitali da samo u Smederevu nije obeležen Dan Dunava? Osim ovde, evo sada, na ovom portalu. Da svako radi svoj posao i Dan Dunava bi, verovatno, i u Smederevu bio kako-tako ali obeležen.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!