Site icon podunavlje.info

Premijerka o gradonačelnici Smedereva, Kosovu…

SMEDEREVO, 20. jun 2018 – Današnja poseta premijerke Srbije Ane Brnabić Smederevu završena je postavljanjem novinarskih pitanja, a većina baš i nije bila u vezi sa razlogom njenog dolaska.

Ipak, prvo je, po sugestiji protokola, bilo o elektronskoj upravi, njenom značaju i posledicama za sedam lokalnih samouprava  koje se nisu uključile u sistem.

– Lokalnim samoupravama koje još nisu krenule da koriste sistem elektronske razmene podataka nego teraju građane da sami idu i sakupljaju papire smo pisali i ministra je lično intervenisao, a ukoliko se ne priključuju dovoljno brzo poslaćemo inspekcije i ići ćemo na kažnjavanje, kazala je Brnabić, okrećući se ka Branku Ružiću, ministru državne uprave i lokalne samouprave.

Na pitanje o mogućoj smeni gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović, o čemu se, kako je rekla koleginica iz „Smederevskih novina“,  špekuliše u javnosti i stranačkom odboru, premijerka je odgovorila:

– Nisam upoznata sa tim i to nema nikakve veze sa vladom Republike Srbije. Ja sam želela da dođem i odam priznanje gradonačelnici  i njenom timu na nečem što je crno na belo – uspehu. Smederevo je u ovome (elektronska razmena podataka) daleko najbolja lokalna samouprava u Srbiji i na tome želim da im zahvalim, jer ovo su poslovi gde Vlada ne može ništa sama. Grad je Smederevo je apsolutni lider u razmeni podataka elektronski, a ovo su političke stvari u koje neću da se mešam.

Izjava premijerke nemačkim novinarima o Kosovu, proteklih dana je pobudila veliko interesovanje, pogotovo je bila komentarisana na društvenim mrežama, pa ni ovde nisu mogla da budu izbegnuta pitanja u vezi sa tim. Upitana šta ima da poruči raseljenima sa KiM u Smederevu, Brnabić je kazala da Vlada Srbije pokušava da uradi sve da im se izađe u susret, ali i da smatra da je strašno da se ne zna dovoljno o patnjama Srba sa KiM.

– Pokušaću  da u narednih nekoliko dana pošaljem jasniju poruku u vezi sa tim šta se i dan danas dešava na KiM. Samo u maju imali smo 14 različitih incidenata i napada na Srbe koji žive na KiM i ukoliko to znači da je rešenje da izbacite Srbe sa KiM, to Srbija neće dozvoliti i mi očekujemo da međunarodna zajednica to reši, rekla je premijerka Srbije.

– U interesu Srbije dugoročno pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom. I svih onih koji žive na KiM, svih Srba i svih nealbanaca. Kompromis bi značio dugoročnu stabilnost, bezbednost za te ljude i dugoročnu stabilnost regiona, kazala je Brnabić i dodala je da njoj deluje da je trenutno jedino Beograd spreman za kompromis.

– Lično mislim da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Kosovo jeste Srbija, ali šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom, zapitala je Brnabić.

Upitana o sanaciji posledica štete koje su pretrpele opštine Velika Plana i Smederevska Palanka, Brnabić je odgovorila:

– Vlada je napravila komisiju za procenu i sanaciju štete i u ovom trenutku se prikupljaju svi izveštaji

Exit mobile version