Site icon podunavlje.info

Nastavljeno suđenje po tužbi bivših matičarki

SMEDEREVO, 20. jun 2018 – Saslušanjem tužene Slađane Janićijević, načelnice Odeljenja za opštu upravu, mesne zajednice, vanredne situacije i zajedničke poslove, u Višem sudu u Smederevu nastavljeno je suđenje za mobing po tužbi bivših matičarki Gradske uprave Smederevo, saznaje Podunavlje.info.
Janićijević je negirala sve što su tužilje navele u tužbi za zlostavljanje na radu, tvrdi da je, naprotiv, ona „imala dobru komunikaciju sa tužiljama“ i da „nikada nije bilo nikakvih problema“. Kako je napomenula, najviše je sarađivala i o svemu se dogovarala sa glavnom matičarkom Danicom Matejić.
Tužena je, navode naši izvori, izjavila da ju je 11. oktobra 2016. godine pozvala gradonačelnica Jasna Avramović i rekla da će inspektori Policijske uprave Smederevo izvršiti kontrolu matične službe, te da im ona da „sve što im bude bilo potrebno“. Na pitanje punomoćnika tužilja, Janićijević je izjavila da njoj tada nije pokazan nalog za kontrolu rada matične službe od strane Policijske uprave.
U daljem izlaganju, negirala je da je, kako je rekla,  tužiljama uputila bilo koju ružnu reč, negirala je i da im je pretila otkazom, a nije ni zahtevala, kako je navela, da ostaju prekovrememo da rade „već je to bila njihova dobra volja jer su bile svesne da rade za svoje dobro“.
Na tvrdnju tužilja da je, u nameri zastrašivanja policijom, a u prisustvu svedoka, izjavila „ne dao bog da padnu u ruke policijskom inspektoru zbog koga se jedna žena u Nišu ubila“, tužena je odgovorila da to nije tačno. Na pitanje jedne od tužilja „da li je tačno da im je više puta govorila da načelnica Novaković i gradonačelnica Avramović odlično znaju šta rade i koliko ostaju na poslu“, tužena je odgovorila potvrdno. Izjavila je i da se ne seća da je gradonačelnica, u njenom i prisustvu tužene Milijane Novaković, tužiljama zapretila da je „bolje da same daju otkaz jer će ga svakako dobiti“.
Janićijević je negirala i da je pojedinim tužiljama nudila status „zaštićenog svedoka“, kao i da je na rođendanu kod jedne koleginice pričala da je „njena istraga urodila plodom i da će sve matičarke završiti u zatvoru“ zato što je jedna od njih „propevala“. Ona je, takođe, izjavila da nije tačno da je tužiljama rekla „da se sve zna jer su praćene i prisluškivane šest meseci“. Tvrdi i da nije istina da je ona rekla „da su tužilje svakog dana uzimale po 30 odsto, kolika je njena mesečna plata, kao i da im svaki doručak nije koštao manje od tri hiljade dinara“. Te optužbe, tužilje su u svojoj tužbi okarakterisale kao notorne i teške neistine, grubo ponižavanje i vređanje njihovog dostojanstva od strane nadređene načelnice.
Suđenje se nastavlja 3. jula za kada je određeno izvođenje dokaza čitanjem pisanih dokaza priloženih uz tužbu i odgovora na tužbu.

Podsetimo. bivše matičarke u GU Smederevo podnele su tužbu za zlostavljanje na radu, protiv Grada Smedereva, Gradske uprave Smederevo, načelnice GU i načelnice Odeljenja za opštu upravu u GU Smederevo.

Od 18. januara 2017. godine, kada je tužba za zlostavljanje na radu po ovom predmetu stigla u Viši sud u Smederevu, pošto se(prethodno se Osnovni sud oglasio nenadležnim, zakazano je trinaest ročišta.

Exit mobile version