Oboren rekord u broju učesnika Kosidbe na Plavincu

SMEDEREVO, 17. jun 2018 – Danas održana, 19. po redu, Kosidba na Plavincu, sa tačno 200 prijavljenih kosača za takmičenje, najbrojnija je do sada, a istovremeno je, po rečima organizatora, s tom brojkom postala najveća manifestacija te vrste u Evropi.

Na Goranskom gaju, mestu gde su gorani 1995. godine pošumili četiristohiljaditi hektar šuma u Srbiji, okupilo se ove godine učesnika, pa i posetilaca, više no ikada. Takmičari su bili iz pet zemalja, po običaju došli su iz Crne Gore i Republike Srpske, zatim iz Makedonije, ovoga puta i iz Austrije, naravno i najbrojniji iz Srbije. Najstariji prijavljeni učenik imao je punih osamdeset, a najmlađi tek sedam godina.

Nadmetanje u veštini kosidbe je samo jedan od segmenta, kako je to u uvodnoj reči objasnio Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača „Plavinac“, mnogo bitnije je druženje i očuvanje tradicije. S njim se složio i Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, otvarajući manifestaciju, pozvavši organizatore i učesnike da i u narednim godinama nastave sa ovim što čine već 19, kako bi se tradicionalne narodne veštine i običaji sačuvali od zaborava u ova moderna vremena. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu baš iz tog razloga, kako je rekao, podržalo je ovu manifestaciju i materijalno, a nastojaće da to čini i u narednim godinama.

– Mi smo tu da kosu, kao sredstvo rada, otrgnemo od zaborava. Ipak, najvažnija je bezbednost kosača. Za sve ove godine nismo imali ni najmanju povredu. To samo govori da je reč o vrsnim profesionalcima i majstorima svog zanata, kaže kozbaša Nikola Milivojević.

Inače, dvadesetak metara dugačku stazu, najveštiji su kosili za oko minut, a osim brzine stručni žiri je ocenjivao i tehniku i kvalitet otkosa, jer za kosačima nije smela da ostane ni jedna travka viša od propisane.

Pobednik je, ponovo, bio Slaviša Pupović iz Pljevalja, drugo mesto je osvojio Vuk Vučković iz Čačka,  a treći Milorad Gatić, Pupovićev zemljak, iz Pljevalja. Među ženama, gde je broj prijavljenih ipak bio kudikamo manji, najbolja je ove godine bila Slobodanka Košutić iz Smedereva.

Za sve posetioce, po tradiciji, bili su tu i besplatni gurmanski specijaliteti iz kotlića na otvorenom, čorbast pasulj, gulaš, riblja čorba…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!