Stoprocentna šteta u Lozoviku, Goloboku, Vlaškom Dolu…

SMEDEREVSKA PALANKA/VELIKA PLANA/SMEDEREVO, 14. jun 2018 – Veliko olujno nevreme, koje je juče zahvatilo mnoge delove Srbije, prouzrokovalo je ogromnu štetu na području opština Smederevska Palanka i Velika Plana, u Smederevu je šteta tek nešto malo manja, postradala su sela na obodu gradskog područja, ka ove dve opštine.

Prema preliminarnoj proceni, u palanci je znatna oštećenja na stambenim objektima prertprelo više od hiljadu domaćinstava, dok je šteta na polјoprivrednim kulturama u selima Vlaškom Dolu, Goloboku, Grčcu i Azanji – stoprocentna. U ovim selima proglašena je vanredna situacija.

Mnogi žitelјi palanačke opštine noć nisu proveli u svojim domovima, jer su krovovi i prozorska okna na njihovim kućama potpuno uništeni. Stradali su i zdravstveni objekti u području gde je proglašena vanredna situacija, putna infrastruktura, a znatno je oštećena i zgrada osnovne škole u Golobuku u kojoj, zbog bezbednosti učenika, sada nije moguće održavanje nastave.

Na području opštine Smederevska Palanka, osim grada, juče je pala i najveća količina kiše u Srbiji, prosečno oko 55 litara po metru kvadratnom, za manje od pola sata, što je prouzrokovalo da mnoga domaćinstva u samom gradu budu poplavlјena, a u neke domove izlila se i fekalna kanalizacija.

Opštinski Štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju, a predsednik opštine i komandant Štaba, Nikola Vučen, sinoć je u telefonskom razgovoru o stanju u opštini informisao premijerku Anu Brnabić U toku dana očekuje se dolazak predstavnika kabineta predsednika Vlade.

U planjanskoj opštini najveće razaranje, to se baš tako može nazvati, pretrpeo je Lozovik. Od useva i voćnjaka nije ostalo maltene ništa, plastenici su izbušeni gradom ili ih je olujni vetar odneo, na mnogim kućama i poljoprivrednim objektima stradali su krovovi. Na terenu u ovom selu su 22 opštinske komisije, koje bukvalno ne mogu da postignu da evidentiraju šta je, gde i kome stradalo. Igor Matković, predsednik Opštine Velika Plana, i sam Lozovičanin, sinoć je pozvao meštane da se jave ukoliko im je neophodan smeštaj, da prijave štetu, koju će utvrđivati i republička komisija, čiji se dolazak očekuje u toku dana. Štete su velike i u Krnjevu i Miloševcu, gde po dve komisije čitavo prepodne popisuju šta je sve stradalo.

Po rečima odgovornih, sve protivgradne rakete kojima su raspolagale stanice na ovom području su ispaljene, ali je nevreme bilo takvog intenziteta da one gotovo da nisu imale efekta.

I u Smederevu su delovale protivgradne stanice. Po zvaničnom izveštaju RHVZ, u Dobrom Dolu je ispaljeno 5 raketa, Lunjevac 3, Osipaonica dve, toliko i u Saraorcima i Lipama, iz Lugavčina je ispaljeno 5 raketa. Štete od grada su zvanično evidentirane u Dobro Dolu i Saraorcima, a sugradica u Lugavčini. U Dobrom Dolu je stradala trećina atara, onaj deo prema Smederevskoj Palanci, a u Sararorcima deo pored Morave, gde su postradali usevi ali i plastenici. Komisije će ovde izaći na teren za par dana, kažu u Gradskoj upravi, kada se voda povuče, jer je znatan deo postradalog područja, njive i usevi, nepristupačan zbog vode.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!