Dan polja strnih žita pokvarilo nevreme

KOLARI, 14. jun 2018 – U senci nevremena koje je tokom jučerašnjeg dana pogodilo delove sve tri opštine u Podunavskom upravnom okrugu, u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Kolarima održana je tradicionalna manifestacija „Dan polja strnih žita 2018“.

Dvadeset dve sorte ozime pšenice, ali i ječma, ovsa i raži nekoliko proizvođača semenskog materijala, među kojima je najzastupljeniji NS seme, predstavljene su poljoprivrednim proizvođačima i prisutnim gostima na oglednim parcelama u Kolarima. Koordinator ogleda je bio savetodavac Goran Pavlović, direktor PSSS Smederevo.

“Ovo je jedna od godina kada je vegetacija, i ratarska i povrtarska i voćarska proizvodnja poranila, gotovo mesec dana. Možemo da kažemo da od deset najsušnijih godina, osam je bilo u poslednjih dvadeset godina. Promena klime je evidentna. Šta utiče na promene, čovek ili je to prirodni ciklus na planeti, to je rasprava za naučnike koji se time bave. U svakom slučaju, poslednjih dvadesetak godina je takva situacija da imamo 40 odsto sušnih godina, 20 odsto sa srednjim godišnjim padavinama i temperaturama, ali sa nepravilnim rasporedom padavina koje ne odgovaraju svim kulturama i tri do četiri godine koje su dovoljno blage i umerene da daju kvalitetne, dobre prinose”, ocenio je Pavlović za Podunavlje.info.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!