EU podrška privatnom sektoru u Srbiji

SMEDEREVO, 11. jun 2018 – Razvojni program EU PRO danas je u Smederevu predstavio javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava, primarno za nabavku opreme i za uvođenje komplementarnih usluga, koji se odnosi na preduzetnike, mikro i mala preduzeća, sa evalucionim kriterijumima, u ukupnom iznosu od četiri i po miliona evra.

Ovo je jedan od prvih programa kojim EU direktno pruža podršku privatnom sektoru, izjavila je za Podunavlje.info Olivera Kostić, menadžerka Sektora za mala i srednja preduzeća u okviru EU programa koji finansira Evropska unija.

Olivera Kostić, menadžerka Sektora za mala i srednja preduzeća u okviru EU programa 

“Ograničenja koja imamo u okviru ovog poziva jesu da su aplikanti registrovani na teritoriji koju pokriva program a to su 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. Cilj ovog poziva koji danas predstavljamo jeste da se unapredi proizvodnja, da preduzeća počnu da izrađuju nove proizvode sa višom dodatnom vrednošću, da imaju veći doprinos tržišnom lancu i da prošire svoje tržišne potencijale.”

U fokusu ovog programa su mlada preduzeća, registrovana između 2013. i 2017. godine, “preduzeća koja imaju najveće poteškoće da dođu do nekih sredstava za drugi investicioni ciklus”.

“Počeli su da rade i potrebna im je podrška, zato što mnogi ne ispunjavaju uslove da konkurišu za komercijalne kredite kod banaka i to je period kada se i najveći broj preduzeća gasi, upravo mlada preduzeća, stara do pet godina. Mi smo svoju podršku podelili na dve partije – registrovane 2016. i 2017. koja imaju pravo da konkurišu za sredstva do 20.000 evra i preduzeća registrovana od 2013. do 2015. koja mogu da konkurišu do 30.000 evra. Brzo rastuća ili izvozno orijentisana preduzeća mogu da konkurišu i za iznose do 50.000 evra”, navodi Kostić.

Ona je naglasila da je reč o dvostepenom procesu. U prvoj fazi, aplikanti treba da predaju koncepte predloga projekata do 6. jula.

“Krajnje smo pojednostavili postupak. Formular je na srpskom jeziku, što je nesvakidašnje za strane razvojne programe, na tri strane se opisuje poslovna ideja, sa osnovnim podacima na koji način mogu da unaprede svoje poslovanje. Ko prođe prvu fazu procene, u drugoj fazi im tražimo pun aplikacioni formular koji ima više finansijskih detalja, više informacija o tome šta rade i na koji način će to da postignu na tržištu. I taj korak, koji je u formi biznis plana, je na srpskom jeziku.”

Kostić je istakla da će kroz kriterijume biti vrednovano i to da preduzeće ima pozitivan uticaj na svoju sredinu, zatim da uposli nove ljude, a dodatni poeni biće dodeljeni društveno odgovornim preduzećima.

Ona je izrazila očekivanje da će prvi grantovi biti potpisani početkom novembra ove godine.

Prema njenim rečima, na dosadašnjim sesijama bilo je više od 300 učesnika, a samo je smederevskoj prisustvovalo nekoliko desetina zainteresovanih iz Podunavskog i Braničevskog okruga, ali i iz drugih mesta poput Gornjeg Milanovca.

Današnja informativnih sesija u Smederevu je sedma od ukupno deset, a naredna je planirano da bude u Zaječaru.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!