Izložba crteža Filipa Stamenkovića i Nine Jeftić

SMEDEREVO, 8. jun 2018 – U Galeriji Centra za kulturu Smederevo ove  subote biće otvorena izložba crteža dvoje autora- Filipa Stamenkovića i Nine Jeftić.

Filip Stamenković se u svom likovnom radu bavi temama iz sfere fantastike. U pitanju su crteži koji predstavljaju svojevrsnu ilustraciju dalekih svetova u univerzumu. Uči o planetama koje je naučni svet pronašao poslednju deceniju, o njihovoj poziciji, sastavu, obliku, i pokušava da deo atmosfere tih udaljenih prostora prenese na papir, uz poetiku koja podseća na snove.

U rodnom Leskovcu,  gde živi i radi, Stamenković je otvorio atelje i školu crtanja za decu. Bavi se crtanjem, slikanjem  i organizovanjem kulturno-umetničkih događaja, od kojih su značajniji: izložba slika „Gerilci”/ Vinus,Leskovac; izložba slika „Leskovački Masoni”/ Mali teren Svetozar, Leskovac; izložba slika „Leskovački Masoni”/ Dom Kulture, Grdelica; performans „Razgovori između crnog i belog” / Narodni Muzej, Leskovac; performans „Horor teror”, sa Andrijom Krivokapićem/ Umetnički Kutak, Kragujevac; performans„Boje i zvukovi” / Umetnički Kutak, Kragujevac; „Sajam apstraktne umetnosti” / Knjižara Stošid, Leskovac ; izložba u čast 85 godina od rođenja Leonida Šejke / Narodni Muzej, Leskovac;  izložba „Fantastika u skulpturi i crtežu” / Feedback, Niš.

Nina Jeftić je student četvrte godine osnovnih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Kroz tok svojih studija, bavi se istraživanjem forme. Po ugledu na automatsko pisanje, crtežom zapisuje misaone procese, razbijajući već postojeće forme i ponovo ih sastavljujući u organskom procesu koji vodi do potpune metamorfoze rada.

Radi kao asistent na časovima crtanja u umetničkom ateljeu Ivone Pleskonje.

Poklonici likovne umetnosti će izložbu u Galeriji Centra za kulturu, koja će biti otvorena ove subote u 18 i 30, moći da pogledaju do 18. juna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!