Ozvaničena saradnja Tangšana i Smedereva

SMEDEREVO, 5. jun 2018 – Sporazum o prijateljskim odnosima, ili kako je to gradonačelnik Tangšana rekao – bratimljenju, između njegovog grada i Smedereva, potpisan je danas u Smederevu.

Potpise na dokument kojim se, kako se nadaju, pored industrije, otvara saradnja i u drugim oblastima, stavili su gradonačelnik Tangšana i gradonačelnica Smedereva.

Gradonačelnik Tangšana Ding Xiufeng je istakao lični utisak da se, iako prvi put u našem gradu, oseća dobrodošlo i prijatno, uz napomenu da je prve utiske o Srbiji i Jugoslaviji stekao uz čuveni film „Valter brani Sarajevo“.

“Tangšan se nalazi u istočnoj Kini, od Pekinga je udaljen svega 154 kilometra i zauzima površinu od 13.472 kvadratna kilometra. U njemu živi sedam miliona i 900 000 stanovnika. U 2017. naš bruto društveni proizvod je iznosio 100 milijardi evra. To je Tangšan, kada je reč o provinciji Hbei, postavilo među najviše pozicije, a kada je o celokupnoj Kini reč, mi smo u smislu tog finansijskog udela na 26. mestu. Imamo sreću da kod predsednika imamo poseban status, može se reći da nas posebno pazi i do sada je dva puta dolazio u posetu i za nas je taj događaj bio jednako važan kao i za vas u Smederevu. Jer u Kini ima 330 gradova, ali mi imamo poseban tretman”, naglasio je Xiufeng i dodao:

“Mnogo toga smo uspeli da ostvarimo preko mašinske industrije i uvođenjem novih tehnologija. Po korišćenju savremene opreme u rudarstvu smo svakako prvi u Kini, kao i u proizvodnji čelika. Inače, poznati kineski brzi voz koji se kreće brzinom i do 480 kilometara na sat, napravljen je u Tangšanu. Kroz projekat i pozitivne rezultate Hestil grupe, nadam se da će i ovo potpisivanje sporazuma doprineti tome da se naša saradnja ubuduće odvija na još višem nivou.”

Xiufeng je takođe rekao da nije samo industrija važan segment života u Tangšanu, gradu koji ima veoma dobar geografski položaj, a njihova luka je među pet najvećih u toj zemlji i važna je u projektu „Jedan pojas, jedan put“.

“Nadam se da ovaj sporazum  znači i početak razmene u drugim oblastima, pre svega poljoprivredi, jer koliko znam imate veoma plodno i dobro zemljište, a moglo bi se učiniti i nešto po pitanju povećanja izvoza”, poručio je Xiufeng.

“Velika je čast da na ovaj način uspostavimo saradnju sa Tangšanom jer od vas imamo mnogo toga da naučimo. Kinu u Srbiji smatramo bratskom državom, i svi vaši građani su dobrodošli u Smederevo. Nadam se da će ovaj susret biti povod da se u budućnosti, međusobno posećuju mnoge naše delegacije. Dobrodošli u Srbiju!” rekla je pored ostalog gradonačelnica Smedereva, i pomenula teme značajne za ovakav susret poput kulture, poljoprivrede, turizma i zdravstva.

Potom je sporazum i zvanično potpisan, nakon čega su razmenjeni prigodni pokloni, a gradonačelnica je goste pozvala na manifestaciju “Smederevska jesen”, od 7. do 9. septembra, koja je prilika da se upoznaju sa onim što smederevska privreda i poljoprivreda stvaraju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!