Transverzala Josif Pančić i Vršačka transverzala

SMEDEREVO, 4. jun 2018 – U tradicionalnoj akciji PSD “Kopaonik“ iz Beograda učestvovalo je 200 planinara, među njima i četiri člana „Čelika“.

Akcija, koja je imala međunarodni karakter jer je pored planinara iz Srbije bilo i učesnika iz Hrvatske, počela je ispred planinarskog doma PSD “Kopaonik“ na 1.720 metara nadmorske visine. Po lepom i sunčanom vremenu, išlo se na zapadnu stranu transverzale, od planinarskog doma, pa kroz četinarsku šumu do izlaska na asfalt u blizini Jarma. Odatle odvajanje od asfalta i uspon do česme na Velikoj Gobelji 1934 mnv, gde je bila druga kontrolna tačka, zatim nizbrdo pored uspinjače, pa kroz mladu crnogoričnu šumu do puta i staza koje su planinare dovele do sledeće kontrolne tačke, do gejzera, pa do Metođe, svetog mesta, sve kroz gustu šumu dugovečnih stabala, pa nazad. Potom konstantan uspon do Gvozdaca 1620 mnv, pa do Lednika 1870 mnv., sve tako šumskim putevima i putevima preko livada do Karamana 1917 mnv. Odavde do Suvog rudišta i obeležja (piramide) 1976 mnv, pa uz dozvolu do Pančićevog vrha 2017 mnv. Povratkom u dom završava se pešačenje sa pređenih 20 km i ukupnim usponom od 900 m. Sledi druženje u domu, razmena iskustava i priprema za nastavak akcije sledećeg dana.  Planirana staza od 12 km sa startom u domu išla je preko Jarma, Lisičijih stena, Đakovog brda, Markovih stena i povratak kroz centar do planinarskog doma.  Oni koji su prošle i ove godine bili na akciji uspeli su da prođu celu transverzalu i tako dobiju značku registrovanu pod posebnim brojem kod organizatora. Dodelom značaka i zahvalnica, divna akcija na Kopaoniku je uspešno završena.

Grupa planinara se 3. juna odlučila i za samostalnu akciju prolaska dela vršačke transverzale. Krenulo se od odmarališta Crveni krst, najpre nasutim putem, pa onda stazicom pored bivšeg MUP-ovog odmarališta, sve uskom stazicom kroz šumu do Đakovog vrha 449 mnv. Tu na vrhu je vidikovac sa kog se pruža pogled na čuvene vršačke vinograde. Inače, vrh je dobio ime po Dimitriju Đaku jednom od vođa Kruščičke bune 1808. godine, kada su se meštani sela Kruščica, inače kmetovi, pobunili protiv tadašnje vlasti. Stazicom se nastavlja do šumskog puta, kojim se dolazi do nasutog sa kog se krenulo ka Đakovom vrhu. Odvajanje od puta ka šumarevoj kući, a odavde sve nasutim šumskim putem do planinarskog doma u Širokom bilu. Posle kraće pauze, spušta se stazom do potoka, te šumskim putem do raskršća puteva i potoka, pa uzvodno do brane. Malo jezerce, koje pravi brana, obraslo je barskim biljem i prava je oaza za žabe. Kratak odmor te sve uz potok, po uskoj šumskoj stazi, pa onda iznad hajdučkih stena. Odatle se pruža pogled na šumu u koritu potoka koji je iza planinara i na planinarski dom iz kog se krenulo.  Uživanje pa nastavak puta ka raskrsnici za Gudurički vrh. Ali ovog puta ne na taj vrh, već šumskim putevima ispod Vršačkog vrha, sve do šumarove kuće, a odatle nazad do polazišne tačke. Lepo, sunčano vreme, odlična staza za uživanje, sa pređenih 20 km za sedam sati.

Fotografije su iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!