U slučaju matičarki, saslušana Milijana Novaković

SMEDEREVO, 30. maj 2018 – U nastavku suđenja za mobing, po tužbi bivših matičarki Gradske uprave Smederevo protiv tuženih Grada Smedereva, Gradske uprave Smederevo, načelnice Gradske uprave i načelnice Odeljenja za opštu upravu, mesne zajednice, vanredne situacije i zajedničke poslove, juče je u Višem sudu u Smederevu saslušana tužena Milijana Novaković, načelnica Gradske uprave.

Kako nezvanično saznaje Podunavlje.info, ona je, između ostalog, odbijajući navode iz tužbe, rekla i da „Gradska uprava nije pravno lice, već Grad Smederevo, a da je Gradska uprava samo jedan od četiri organa u lokalnoj samoupravi“. Shodno tome, Novakovićeva je izvela zaključak da pošto Gradska uprava nije pravno lice, tako ni ona nije odgovorno lice u pravnom licu. Ona je mišljenja da „tužilje nisu ispunile uslov za sudsku zaštitu i da bi zbog toga tužbeni zahtev trebalo da bude odbijen“.

Na pitanje punomoćnika tužilja „zbog čega se sve vreme razgovaralo samo o otkazima matičarkama kao disciplinskoj meri“, tužena je odgovorila da ona lično nijednom nije pomenula otkaz, osim u drugačijem kontekstu jednoj od tužilja. Na pitanje punomoćnika da li je znala da su matičarke ostajale prekovremeno na poslu van svih zakonskih normi, kako su navele „čak do jedan sat iza ponoći“, tužena je odgovorila da je znala, ali da nije znala koliko su ostajale. Takođe je navela da za prekovremeni rad nije potrebna saglasnost radnika i da „verovatno postoji akt kojim se reguliše prekovremeni rad, ali da ona to ne zna“.

Tužilje su u tužbi navele da član 37. stav 3. Aneksa Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe predviđa da „izuzetno, uz prethodnu saglasnost radnika, prekovremeni rad može biti uveden  i u trajanju dužem od onog utvrđenog opštim propisima o radu, ali najduže do 20 sati nedeljno“. Kako su matičarke istakle u tužbi, od njih niko nije tražio saglasnost da ostaju toliko dugo na poslu, a one su samo u tri dana (11, 12. i 13. oktobra 2016. godine) radile prekovremeno više od 20 sati, dodajući da se može utvrditi proverom listinga.

Na pitanje jedne od tužilja da li je tuženoj Milijani Novaković rekla „da li one (matičarke) mogu da skrate agoniju i da same daju otkaz jer će ga svakako dobiti“, tužena je odgovorila da se ne seća da je tužilja u postavljenom pitanju rekla „da će svakako dobiti otkaz“.

Kako prenose naši izvori, Novaković je istakla i da nije bila upoznata sa tim, kako su tužilje navele u tužbi, da im je oduzeto pravo na rad. Tužena je, takođe, navela da razgovor na koji su bile pozvane matičarke u kabinet gradonačelnice, a kojem su prisutvovale Slađana Janićijević i ona, nije bio organizovan u cilju zastrašivanja, odnosno da se na matičarke izvrši pritisak da same daju otkaz, već u nameri da im se pomogne.

Krajem prošle nedelje je Podunavlje.info uputilo zahtev da naš novinar prisustvuje ročištu, ili da dobije izjavu sudije Zorice Popović, međutim, nismo dobili nikakav odgovor.

Suđenje će biti nastavljeno 15. juna kada će biti saslušavana tužena načelnica odeljenja Slađana Janićijević.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!