Plate za mart – po Republičkom zavodu za statistiku

SD/VP/SP/KO, 26. maj 2018 – Statističari su juče objavili prosečne plate za mart mesec u Srbiji. U Smederevu je prosečna neto plata isplaćena za mart, po njima, 50.186 dinara, u Velikoj Plani 41.255, maltene isto koliko i u Palanci gde je 41.121, a u Kovinu je tek nešto malo bolje – 43.138 dinara.

Inače, opet po njima, po RSZ, prosečna zarada za mart bez poreza i doprinosa u Srbiji je iznosila 49.400 dinara, što znači da su jedino Smederevci tu negde, a Plana, Palanka i Kovin zaostaju za prosekom.

U periodu januar-mart 2018. godine, kažu opet oni, statističari, ostvaren je nominalni rast prosečnih neto zarada od 5,5% u odnosu na isti period prošle godine, a u istom periodu zarade su realno porasle za 3,8%.

I sad dolazimo do podatka koji bi trebalo da je najrealniji – a nije, zbog čega je, navodno, i menjan čitav obračun prosečnih plata; medijalna neto zarada za mart u Srbiji je iznosila 38 238 dinara. Naime, prosečna neto isplaćena zarada se izračunava samo na isplaćene zarade u određenom vremenskom periodu. Mana ovakvog načina obračuna plata je što u statističku bazu ne ulaze zaposleni kojima plate i doprinosi nisu isplaćeni od strane poslodavca u tom obračunskom periodu, kao i oni kojima poslodavci uplate doprinose, ali ne i plate.

Ili još prostije, kroz primer. Ako četvorica radnika kod dva poslodavca prime platu po 50.000 dinara, prosečna neto isplaćena plata biće 50.000 dinara. Ali, ako dvojici bude isplaćena plata od 50.000, a dvojici ne bude uopšte isplaćena zarada, opet će prosečna neto plata biti 50.000 dinara, mada će prosek za njih četvoricu biti 25.000 dinara. Uzgred, to i jeste najčešća plata u Srbiji, 25.000 dinara, tvrde nezavisni ekonomski stručnjaci. Dakle, ako bi se neko osmelio da izračuna takvu prosečnu zaradu, izneo bi podatke o pravim primanjima i standardu zaposlenih, a to baš i nije politički profitabilno. Zato nam samo ostaje da se divimo ciframa koje iznosi RSZ.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!