Humanitarni nastup američkog baletskog ansambla

SMEDEREVO, 20. maj 2018 – Baletski ansambl iz Sjedinjenih Američkih Država “Ballet Magnificat!“ sa  predstavom „Putovanje rasipnika” nastupiće u Centru za kulturu u Smederevu u sredu 23. maja. Gostovanje u Smederevu biće humanitarnog karaktera, na obostranu želju organizatora i ansambla. Ulaz će biti uz doborovoljan prilog, a celokupan prihod biće namenjen lečenju Mladena Jevtića (1992) iz Smedereva koji je doživeo nesreću na treningu i nalazi se u stanju budne kome. Mladenu je neophodan nastavak lečenja u inostranstvu koje zahteva znatna sredstva. U Hrvatskoj mu je neurohiruškim putem ugrađen implant za duboke moždane stimulacije, kao i defibrilator koji mu je omogućio rehabilitaciju. Operacije i četvoromesečnu rehabilitaciju van zemlje je finansirala porodica uz pomoć brojnih prijatelja.Po povratku u zemlju, pored toga što je Mladen hospitalizovan dolazi do  pogoršanja njegovog stanja. Nakon kontakta sa nekoliko centara za rehabilitaciju u inostranstvu porodica je odlučna da odvede Mladena na evaluaciju sadašnjeg stanja i predlog dalje rehabilitacije. Kako su troškovi lečenja i rehabilitacije skupi, porodici je neophodna finansijska pomoć.

Početak predstave ove srede je zakazan za 19 sati, ulaznice se mogu podići na biletarnici Centra za kulturu.

Muzičko scenski spektakl „Putovanje rasipnika“ je životna priča jedne porodice, koja biva potresena kada muž iznenada napušta svoju voljenu ženu i kćer, i odlazi sa željom da bude slobodan i da proživi život stilom bludnika. Slomljenog srca, supruga i kćerka se bore da mu oproste i željno čekaju njegov povratak. Putovanje za koje je suprug pomislio da će mu doneti zadovoljstvo završava se tako da mu proizvode samo tugu i žaljenje. Nakon što je došao do dna života, muž se vraća kući kako bi zatražio oprost od svoje porodice…  Ova baletska predstava nudi  izuzetno dirljivu priču o opraštanju i moći obnove, i to kroz muzičko scenski spektakl, protkanog klasičnim baletom, džezom, modernim i sving plesom!

Gostovanje Ballet Magnificat-a, koji četvrti put dolazi u našu zemlju, u okviru ovogodišnjnje svetske turneje organizu Centar za kulturu Smederevo, Udruženje Krugovi umetnosti, EUS-a, PEUS-a i Dom omladine Beograda.


Osnivač i umetnički direktor ansambla Balet Magnificat, Kejt Tibodu, stupila je na međunarodnu baletsku scenu daleke 1982. godine, kada je nastupajući u baletu Sendi Peti  “Mi ćemo ga videti“ (We Shall Behold Him), osvojila srebrnu medalju na II međunarodnom baletskom takmičenju u SAD. Sa željom da podstakne veću socijalnu angažovanost umetnika 1986. osniva Balet Magnifikat i 1989 Balet Magnifikat baletsku školu u koju su uključeni baletski umetnici i pedagozi iz čitavog sveta koji imaju sličnu viziju.Na turnejama svake godine Balet Magnifikat ima više od 150 nastupa širom SAD i sveta. Balet Magnifikat je nastupao u Kanadi, Portoriku, Meksiku, Hondurasu, Belizeu, Kostariki, Kolumbiji, Brazilu, Kajmanskim ostrvima, Holandiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Izraelu, Srbiji, Filipinima, Južnoj Koreji, Singapuru, Hrvatskoj, Jermeniji, Keniji i JAR.


 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!