Trka mira stigla u Smederevo

SMEDEREVO, 17. maj 2018 – Na smederevski centralni gradski trg danas u podne stigla je povorka ovogodišnje Trke mira, međunarodne manifestacije koja se održava već tri decenije. U Smederevo je došla iz Grocke, a nastavila put Požarevca.

Trka mira je sportska manifestacija, kako joj i ime kaže, posvećena miru i prijateljstvu među ljudima i narodima bez obzira na nacionalnu, rasnu, versku ili političku pripadnost, a njena trasa, koja je nekoliko puta duža od obima zemaljske kugle, prolazi kroz 150 zemalja na svih šest kontinenata.

Duž trase, u svim mestima kroz koja prolazi, pridružuju se građani, deca, lokalni sportisti, umetnici… Upaljena baklja koju trkači nose simbolizuje ljudske težnje za mirnijim i srećnijim svetom.

Međunarodna trka mira ove godine je počela u Sofiji 27. februara. Evropskom trasom dugom 46.000 kilometar završiće se u Lisabonu, 8.oktobra, pošto prođe kroz svih 49 zemalja Evrope. U trci kroz Srbiju, koja traje do 19.maja, 15 učesnika, među kojima troje atletičara iz naše zemlje, prolaze kroz 15 gradova i opština.

Za više od tri decenije postojanja Trke mira, Srbija nikada nije propustila da učestvuje, čak i u najteže vreme, a pokrovitelj je i ove godine Narodna skupština Republike Srbije i Olimpijski komitet.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!