Oglasio se i “Kajzen”, posle pet dana

SMEDEREVO, 16. maj 2018 – Prošlonedeljni štrajk u turskoj tekstilnoj fabrici “Kajzen” u Smederevu, i otkazi za sedmoro radnika koji su usledili, uzburkali su javnost u Srbiji. Novinari su uzalud pokušavali da saznaju stav i druge strane, u ovom slučaju prve – poslodavca, sve do danas. Na mejlove novinara stiglo je zvanično saopštenje, koje prenosimo u celosti.

Nažalost, ime naše firme spominje se u nekim navodima objavljenim u jučerašnjim medijskim izveštajima. Želimo da javnosti u Srbiji pružimo sledeće informacije o tome:

Nedavni štrajk u našoj kompaniji bio je bez osnova i nije bio organizovan u skladu sa zakonom. Štrajk nije bio najavljen, Kaizenu nikada nije uručena odluka o stupanju u štrajk, niti nam je bila dostavljena lista zahteva zaposlenih, što su sve obaveze zaposlenih na osnovu Zakona o štrajku. Posledično, nije nam bila data mogućnost da odgovorimo na zahteve zaposlenih i da pokušamo da postignemo dogovor o tome kako se problemi za koje su zaposleni mislili da postoje mogu rešiti. Obustava proizvodnje ugrozila je ispunjenje obaveza prema našim internacionalnim klijentima i prouzrokovala veliku reputacionu i finansijsku štetu za Kaizen.

Kaizen nikada nije kasnio sa ispunjenjem svojih obaveza prema zaposlenima. Naprotiv, zarade smo zaposlenima redovno isplaćivali znatno pre rokova koji su utvrđeni ugovorima o radu. Skorašnji štrajk u našoj fabrici u Smederevu je rezultat nesporazuma u pogledu vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena, a ne za prekovremeni rad. Preraspodela radnog vremena je poseban režim rada koji je dozvoljen i regulisan Zakonom o radu, koji podrazumeva posebnu metodologiju za obračun radnih sati. Čim smo za to dobili priliku, ovo smo objasnili zaposlenima i razrešili sve nesporazume. Sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili smo u potpunosti i na vreme.

Od kada smo pre dve godine osnovali proizvodnju u Smederevu Kaizen je u potpunosti poslovao u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije. Sve svoje obaveze prema zaposlenima ispunjavali smo savesno, u dobroj veri, i u svemu u skladu sa radnopravnim propisima Republike Srbije. Mi imamo izuzetno poštovanje za svih svojih 350 zaposlenih i nastavićemo da radimo zajedno sa njima kako bi održali i proširili svoju investiciju u Srbiji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!