Jelena Jež i Ana Rostokina dobitnice priznanja „Mane Šakić“

BEOGRAD/SMEDEREVO, 15. maj 2018 – Odlukom stručnog žirija Fonda „Branislav Mane Šakić“ izabrani su nosioci istoimenih priznanja za 2018. godinu – Jelena Jež i Ana Rostokina, saopštila je za Podunavlje.info  Jadranka Nićin, osnivač Fonda i nagrade „B. M. Šakić“

Jelena Jež i protojerej stavrofor dr Miloš Vesin

Ovogodišnji, 21. dobitnik nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je Jelena Jež, novinar „Slova ljubve“, radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

“Stručni žiri Fonda ‘Branislav Mane Šakić’, na čijem čelu je prošlogodišnja dobitnica istoimene nagrade Slobodanka Vujanić, spiker Radio Republike Srpske, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnje, 21. po redu priznanje pripadne Jeleni Jež, novinaru i muzičkom uredniku ‘Slova ljubve’, radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, imajući pre svega u vidu da je svojim radom, koji je na zavidnom nivou, dala značajan doprinos u očuvanju srpskog jezika i negovanju kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja.”

Ana Rostokina

Specijalno priznanje, koje se od 2017. dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, pripalo je Ruskinji Ani Rostokinoj, prevodiocu i književnom stvaraocu.

“Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine, Fond ‘Branislav Mane Šakić’ je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Žiri i njen predsednik, prošlogodišnji dobitnik Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije ‘Solidarnost za Kosovo’, su se usaglasili da ovogodišnje Specijalno priznanje ode u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca.”

Inače, Fond i nagrada su osnovani 1998. godine, u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, Branislava Maneta Šakića.

Podsećanja radi, Plaketu su do sada dobili : Danica Lekić, koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj kući (Radio Smederevo) bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš, Marija Slavković,  Duško Marković, Snežana Živković,  Vinka Knežević, Žarko Obračević, Tomislav Bogdanović, Dušanka Kalanj, Svetlana Aleksić, Aleksandar Gajšek, Stevo Obrić, Miloje Mića Orlović, Miroslav Vojvodić, Desanka Milosavljević, Dina Čolić, Svetlana Mladenović, Ljiljana Marković Marina Rajević Savić i Slobodanka Vujanić.

Značaj ove nagrade je utoliko veći ukoliko se zna da je do skora bila prva i jedina te vrste na području bivših država SRJ i SCG kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet dodele ovog priznanja.

Plaketa i Specijalno priznanje, dar supruge Jadranke Nićin,  biće uručena na prigodnoj svečanosti u Narodnoj biblioteci Smederevo, u utorak, 5. juna, sa početkom u 12 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!