Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

SMEDEREVO, 11. maj 2018 – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva obeležio je danas Evropski dan samostalnog života na smederevskom centralnom gradskom trgu deleći građanima promotivni materijal i sprovođenjem ankete. Ispitivani su stavovi i mišljenja građana, kao i njihovo poznavanje činjenica u vezi sa samostalnim životom osoba sa invaliditetom.

– Zanimalo nas je da li uopšte znaju šta to znači i da li smatraju da osobe sa invaliditetom mogu samostalno da žive. Iznenadio nas je odgovor na prvo pitanje, ko su osobe sa invaliditetom, gde veliki deo njih osobe sa invaliditetom vidi kao nemoćne i nesposobne osobe koje zavise od pomoći drugih. Oko 44 posto ispitanih smatra da se osobe koje imaju neko oštećenje u životu suočavaju sa preprekama koje ih onemogućavaju da budu ravnopravne u društvu, što je, na žalost, tačno – kaže o rezultatima ankete Ivana Gvozdenović, stručni saradnik u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Evropski dan samostalnog života predstavlja godišnji događaj koji služi podizanju svesti o pravu na samostalni život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom, a ove godine je bio posvećen pristupačnosti. U skladu sa tim i članovi smederevskog Centra su se od početka godine bavili ovom problematikom. Zajedno sa Gradskim savezom socijalno-humanitarnih organizacija sprovode kampanju, čije će rezultate sabrati u junu. Između ostalog, obratili su se dopisima korisnicima svih javnih objekata, ustanovama ali i ugostiteljima i preduzetnicima. Od njih su tražili odgovor na pitanje da li su njihovi objekti, radnje, restorani i kafići, fizički pristupačni osobama sa invaliditetom. Dobili su tek nekoliko dogovora. I oni koji su im odgovorili, tvrdili su da imaju rampe koje omogućavaju pristup. U praksi to obično nije tako; i gde ima rampi one često ne zadovoljavaju osnovne kriterijume pristupačnosti. Uostalom, najbolji primer je, kaže naša sagovornica, smederevska bolnica, gde rampe postoje, ali su napravljene tako da su krajnje nebezbedne za osobe u kolicima, postoji veliki rizik od povređivanja prevrtanjem kolica. Zbog svega toga, neophodne su ovakve akcije kakva je bila današnja, kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju u svojoj svakodnevnoj borbi za samostalni život.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!