Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA/VELIKA PLANA, 9. maj 2018 – U okviru podrške Evropske unije (EU) unapređenju infastrukture u dva regiona, Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, u toku je poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje je EU opredlila  5,2 miliona evra. Poziv je otvoren do 29. juna 2018. godine, a pravo da učestvuje ima 99 lokalnih samouprava, među njima su i Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. Pozvane su sve lokalne samouprave koje su uključene u realizaciju programa EU PRO koji se finansira iz IPA programa za 2016. godinu, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projktne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu s projektima koji doprinose boljem životu stanovništa, kao što su obnova i izgradnja obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i projektima usmerenim na poboljšanje uslova života pripadnica i pripadnika ugroženih grupa, posebno romske zajednice, kroz unapređenje postojeće socijalne i komunalne infrastrukture. Projekti takođe mogu da se odnose na unapređenje zaštite životne sredine, upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, ili unapređenje energetske efikasnosti.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 50.000 evra do 150.000 evra, a lokalne samouprave mogu da konkuriše samo sa jednim predlogom projekta koji može biti finansiran. Preduslov za konkurisanje je postojanje građevinske dozvole.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će od 8. do 18. maja održati informativne sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave, a  u Smederevu će to biti 15 maja u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Osim predstavnika Smedereva, učestvovaće i predstavnici Smederevske Palanke, Velike Plane, Golupca, Kučeva, Malog Crnića, Petrovca na Mlavi, Požarevca, Velikog Gradišta, Žabara i Žagubice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!