Tribina „Srpska avangarda i film“

SMEDEREVO, 7. maj 2018 – U okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u sredu, 9. maja biće održana tribina „Srpska avangarda i film“ na kojoj će učestvovati jedan od vodećih domaćih filmologa Božidar Zečević.

Program će, na osnovu pionirskog istraživanja u našem kulturnom i akademskom prostoru koje je realizovao Zečević,  ukazati na presudan uticaj filma kao umetnosti koja se borila za samosvojnost,  u duhovnoj situaciji vremena obeleženog prevratničkom energijom, na razvoj umetničke avangarde srpskih stvaralaca, odnosno na poetičke pozicije ekspresionista, zenitista, nadrealista, dadaista.  Poverenje u moć filma bilo je vezano i za odnos prema filmu kao umetnosti koja ne podražava i ne daje „odlivak sveta“ već je otvorena ka imaginarnom, irealnom, metafizičkom, nadrealnom, vizionarskom, ili, pak, kao umetnosti kadroj da zahvati sam život. Filmu se pristupa i kao umetnosti pomoću koje se otkriva ljudska duša, a priroda čovekovog mentalnog života sagledana je kao kinematografska. Naročita pažnja biće posvećena montaži kao stvaralačkom načelu i vodilji avangarde, centralnom postupku obrazovanja umetničkog jezika filma i principu filmskog mišljenja. Tokom programa biće razmotreno u kom smislu su kolaž i fotomontaža na pragu filmske umetnosti i opisan odnos prema filmskoj slici kao stvaralačkom entitetu. Tribina će biti prilika za preciznije sagledavanje doprinosa autora kao što Boško Tokin, Stanislav Vinaver, Stevan Živadinović (Vane Bor), Marko Ristić, Ljubomir Micić, Ranko Mladenović, Moni de Buli…a publika će biti upućena na filmove Sergeja Ejzenštajna, Džige Vertova, Luisa Bunjuela, Renea Klera…

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, ulaz je slobodan.

Božidar Zečević je diplomirao dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju (sada Fakultet dramskih umetnosti) u Beogradu i specijalističke filmske studije na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu i na Univerzitetu Njujorka, a poslediplomske u Centru za mir i razvoj Univerziteta mira Ujedinjenih nacija u Beogradu. Filmologijom antropološko-strukturalističkog usmerenja bavi se od 1966. godine, od kada je objavio brojne studije o filmu u zemlji i inostranstvu i šest knjiga i monografija. Nosilac je  nagrade „Zlatno pero za najbolju filmsku kritiku“ i „Zlatno pero za najbolju knjigu o filmu“ Instituta za film (za knjigu „Čitanje svetla“). Bio je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Član je Evropske filmske akademije. Član je Predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i predsednik njenog Odbora za filmologiju i istoriju filma. Nosilac brojnih priznanja, među kojima i Plakete Jugoslovenske kinoteke za ukupan doprinos filmu, nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije za filmološko istraživanje i drugih. Kao filmski i televizijski scenarista i reditelj ostvario je više od sto dokumentarnih i igranih filmskih projekata. Nagrađen Godišnjom nagradom Radio-televizije Srbije za najuspešniji projekat sezone (TV serija „Jugoslavija u ratu 1941-1945) i Specijalnom nagradom žirija filmskog festivala „Zlatni vitez“ u Moskvi za dugometražni dokumentarni film „Istina o 27. martu“. Bio je nastavnik za predmet teorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i profesor za predmet analiza filma na filmskoj školi „Dunav filma“. Osnivač je i urednik časopisa Filmograf.

Drame „Pivara“, „Selektor“, „1918. i 1968.“ izvedene su na scenama u Beogradu i Srbiji. Dobitnik je Nagrade „Branislav Nušić“ Udruženja dramskih pisaca Srbije za dramu Pivara, a za 1918. nagrađen je Nagradom „Joakim Vujić ” za najbolje dramsko delo na istoimenom festivalu profesionalnih pozorišta Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!