Stihovi iz Cecine pesme i naredne školske godine?

SMEDEREVO, 4. maj 2018 – Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug juče je objavilo spisak odobrenih udžbenika za predmet Srpski jezik i književnost za peti razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2018/2019. godinu. Već na prvoj strani, s obzirom da je redosled po azbuci a izdavač je BIGZ, nalazi se radna sveska u kojoj se nalazi deo pesme Svetlane Cece Ražnatović, stihovi o kojima su proteklih dana brujale društvene mreže.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, podsetimo, prekjuče je zatražio od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZOUV) da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ Školstvo bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme „Sećaš li se lepi grome moj“, mada u pomenutom spisku stoji da je baš njegovim rešenjem od 4. aprila ove godine odobrena upotreba ove radne sveske u nastavi za naredne školsku godinu. Šarčević je tada rekao i da je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari.

Inače, radna sveska u kojoj je naveden ovaj stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena je još 2014. godine i nikome to nije smetalo dok se sve nije pojavilo na društvenim mrežama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!