Dotacije Železari pre prodaje Kinezima nisu u skladu sa SSP?

Autor/izvor: SEEbiz. datum objave: 03.05.2018 – BEOGRAD – Državna pomoć koju je Železara Smederevo dobijala pre nego što je prodata kineskom Hesteelu nije u skladu sa Protokolom pet Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je epilog duge istrage koju je Evropska komisija vodila protiv Srbije, paralelno sa istragom o dampingu. I dok je, kada je o dampingu reč, naša zemlja uspela da ubedi Brisel da izvoza čelika ispod tržišne cene nije bilo, u ovom procesu to nam nije pošlo za rukom.

U Izveštaju o napretku EK, koji je nedavno objavljen, jasno se navodi da je istraga o državnoj pomoći završena u novembru 2017. godine, kao i da je ona pokazala da državna pomoć nije bila u skladu sa evropskom regulativom. Protokol pet SSP-a zabranjuje bilo kakvu vrstu državne pomoći čeličnoj industriji, uključujući i direktne transfere iz budžeta, poreske olakšice, jeftiniju struju ili gas i razne druge dotacije.

Protokol pet SSP-a niije počeo da važi sa danom potpisivanja SSP-a, 1. februara 2009. godine. Domaća čeličana je bila zaštićena pet godina i u tom periodu je dotiranje bilo dozvoljeno. Međutim, od 1. februara 2014. godine Protokol pet je stupio na snagu i Srbija je morala da dokazuje da je državna pomoć koju je čeličana u Smederevu dobila pre dolaska Kineza (jun 2016. godine) bila u skladu sa SSP-om.

Uprkos ovoj lošoj vesti, ono što je za nas dobro jeste da Srbija neće snositi nikakve finansijske posledice zbog toga, kaže Ranka Miljenović, izvršna direktorka Centra za evropske politike, piše Politika.

– To znači da kompanija koja je pravni naslednik Železare Smederevo, a to je Hesteel Iron and Steel, neće morati u budžet da vrati deo državne pomoći. Međutim, smederevska čeličana će i dalje biti pod nadzrom Brisela i ukoliko se ispostavi da je posle prodaje imovine i dolaska Kineza bilo nedozvoljene državne pomoći, moglo bi da bude i finansijskih posledica – kaže Miljenović.

Da kaznenih novčanih penala neće biti, vidi se iz saopštenja koje je EK na svom sajtu objavila u novembru 2017. godine.

Kako se navodi, evropski komesar za susedsku politiku i politiku proširenja Johaanes Hahn, obavestio je premijerku Srbije Anu Brnabić da je završena analiza o davanju državne pomoći Železari u Smederevu. Kako se dalje navodi, procenjeno je da Železara, sada u vlasništvu Hesteela, nije u obavezi da Srbiji vrati državnu pomoć, koju je primila u prošlosti.

Kako se navodi u saopštenju, EK je bila u obavezi da izvrši tu analizu zbog obaveza Srbije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da se poštuju pravila EU u oblasti državne pomoći, posebno za kompanije u restrukturiranju, navodi se u saopštenju.

U Izveštaju o napretku navodi se i to da treba kadrovski osnažiti Komisiju za kontrolu državne pomoći i da je u njoj zaposleno samo petoro ljudi. Komisija je tokom 2016. i 2017. godine donela 46 odluka o dodelli državne pomoći kompanijama, a EK posebno podvlači da nije bilo nijedne zabrane, odnosno da niko za takvu vrstu dotacija nije odbijen.

Zanimljivo je i to da se u godišnjem izveštaju ove komisije navodi da u toku 2015. i 2016. godine državne pomoći čeličnoj industriji nije bilo. Situacija je nešto drugačija u 2014. godini, kada su takođe važila ograničenja za državnu pomoć. Tako se u godišnjem izveštaju komisije navodi da je pomoć države čelličnoj industriji iznosila 66,9 mil EUR.

Kada je o dampingu reč, ono što za nas nije dobro jeste to što će EUROFER, udružeje evropskih proizvođača čelika, motriti na svaki naš korak, piše Politika. Pogotovo što je u obrazloženju EK, nakon završetka istrage o dampingu, kojom na našu sreću Srbiji nisu uvedene carnine na izvoz, zvanični Brisela Euroferu ostavlja mogućnost da podnese novu žalbu protiv Srbije.

U tom obrazloženju se navodi da je tržišno učešće srpskog izvoza na evropskom tržištu 1,04%, kao i da da to nije nanelo direktnu štetu evropskoj industriji, iako EUROFER tvrdi suprotno.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!