UNS: Ministarstvo da raspusti komisije i formira nove

UNS, 3. maj 2018 – Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva kulture i informisanja (MKI) da raspusti komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa koje nisu završile rad i formira nove, od predloženih kandidata, uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Po saznanju UNS-a većina komisija nije zasedala.

UNS ističe da će samo tako medijska zajednica i javnost biti uvereni da MKI nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja.

UNS podseća da je neprihvatljivo da u komisijama Ministarstva budu državni činovnici i predstavnici državnih organa, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

UNS ponovo traži da MKI objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS podseća, da u komisijama najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, poslovno udruženje Lokal Pres dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV po jednog člana, dok lokalno novinarsko udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno čak sedam članova.

Pored imena 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!