Otvoreno pismo Vulinu o stradanju porodice Lončar

Milica i Snežana Lončar na zgarištu njihovog doma

SMEDEREVO, 3. maj 2018 – Udruženje potomaka i ratnika Patriotska spona 1912-1999. iz Smedereva uputilo je otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu, saopšteno je portalu Podunavlje.info. U pismu traže pomoć Vojske Srbije ugroženoj porodici Lončar iz Smedereva koja je izgubila kuću u požaru 14. januara ove godine.

“Vatra im je odnela sve što su imali i ostali su bukvalno na ulici – samohrana majka Snežana Lončar, devojčica Milica Lončar i deda Mlađa Lončar, koji je i ratni veteran od 1991 godine. Snežana i Milica Lončar su korisnici socijalne pomoći od 2016. godine, a sada su i beskućnici jer im je požar odneo sve što su imali. Obraćali su se Gradu Smederevu za pomoć više puta, i odbijani su lično od gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović”, navodi se u otvorenom pismu ministru vojnom.

Porodica Lončar se 73 dana posle požara obratila Udruženju Patriotska spona za pomoć, jer pomoći niotkuda nije bilo.

“Naše udruženje je učinilo sve što je moglo i stalo je u zaštitu cele porodice. Lokalna vlast odbijala je da im pomogne, dok Patriotska Spona nije izvršila pritisak preko medija i podizanjem krivične prijave protiv gradonačelnice Smedereva. Tek posle toga, Centar za socijalni rad uplatio je jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara i Grad je odobrio vanrednu pomoć od 50.000 dinara”, dodaje se u pismu.

Dalje se navodi da su članovi Patriotske spone, pošto su Lončarima sva dokumenta izgorela u požaru, krenuli sa porodicom po institucijama da im pomognu da izvade nova i ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu. Organizovali su humanitarnu predstavu i prikupili 126.000 dinara. Pored toga, uspeli da im dostave tri puta pomoć u hrani i sredstvima za higijenu. Sada je ostalo, sa ovim skromnim sredstvima, da se započne izgradnja kuće. Da se započne, ali nije dovoljno da se kuća ponovo izgradi, kažu u udruženju.

“Naše udruženje je neprofitabilno i izdržavamo se od naših članarina i ličnih davanja naših članova, a njihovo celokupno angažovanje je volontersko. Svi naši članovi su patriote, rodoljubi, i svako dobro delo koje učine, za njih je pravo zadovoljstvo. Pored ličnog angažovanja možemo samo još da upućujemo apele humanim ljudima. Posebno smatramo da je Vojska Srbije uvek bila spremna da pomogne ugroženom stanovništvu, pa se i ovog puta nadamo da pomoć Vojske Srbije neće da izostane i da će pokazati humanost srpskog vojnika i pomoći jednoj samohranoj majci i 13-godišnjoj devojčici, da im zajednički povratimo ŽIVOT I NADU!”, zaključuje se u otvorenom pismu ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koje potpisuje Saša Đorđević, predsednik Patriotske spone.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!