Borba protiv ribokradica – i praznikom

SMEDEREVO, 2. maj 2018 – Prvomajski praznici su prilika da se ribolovci nađu na vodi i svoje slobodno vreme posvete specifičnoj rekreaciji i sportskoj borbi sa nevidljivim slatkovodnim „neprijateljem“. Pored pravih sportista i entuzijasta, na Dunavu „rade“ i ribokradice. Zato su ribočuvari neprestano u akciji, pa kontrolišu  i ovih dana kada običan svet odmara. Jedan od njih je Simo Palić.

„Došao sam sa vode jutros u pet sati. Jurili smo jednog ’strujaša’, ima jaču pentu pa je pobegao, ali otprilike znamo ko je i uhvatićemo ga na delu sigurno. Kolega i ja idemo sad (oko 10 sati) ponovo“, kaže za Podunavlje.info ovaj dunavski rendžer.

Trenutno su u zabrani (nije dozvoljen ulov) šaran, do kraja maja, i som, do polovine juna, pa će ribočuvari, u današnjoj kontroli, obratiti pažnju upravo na zabranjene vrste ribe.

„Noću uglavnom kontrolišemo ribokradice, koji ribu izlovljavaju mrežama i drugim alatima, a sada ćemo da vidimo da li se i sportski ribolovci (pecaroši, prim.nov.) pridržavaju propisa i imaju sve potrebne dozvole“.

Ko ne poštuje propise, njemu se piše prekršajna prijava, kaže naš sagovornik i ukazuje na propust, konkretno, u vezi sa kažnjavanjem ribokradica, takozvanih „strujaša“, koji ribu ubijaju strujom.

„U zakonu stoji da se ’strujaši’ kažnjavaju kaznom zatvora do tri godine, međutim ne navodi se minimalna kazna. Mi odradimo naš deo posla, ali nam nije poznato da je do sada jedan ’strujaš’ bio u zatvoru. Naplate mu kaznu oko 150.000 dinara i puste ga, uz dobrog advokata, i samo ga stimulišu da on sutra ponovo ide u krivolov da nadoknadi taj novac. To je veliki propust.“

„Rivers protect“ iz Paraćina, koje gazduje ovim vodama, ima šest ribočuvara koji kontrolišu izlov ribe na delu Dunava (od 1112. do 1150. kilometra), otprilike od Kovinskog mosta do Rafinerije Pančevo.

Za kraj današnjeg razgovora, ribočuvara smo pitali koliko su rigorozni kada su pecaroši u pitanju, pošto je uglavnom reč o poštovaocima prirode, reke i životinjskog sveta.

„Ukoliko sportski ribolovac (pecaroš) nema odgovarajuća dokumenta, damo rok, praktično ga prvo opomenemo, pa ukoliko u razumnom roku ne ispuni zakonsku obavezu, puštamo prekršajnu prijavu. Oni (pecaroši) su uglavnom zaljubljenici u ribolov, ponašaju se sportski, ali se desi da nemaju para da plate dozvolu, ili im kasni plata i slično. To možemo da tolerišemo nekoliko dana, ali zakon mora da se poštuje. Kod izlova ribe koja nije u meri (ispod dozvoljene veličine) i izlov ribe u zabrani, nema opraštanja!“

Našem sagovorniku je, u tom, stigao kolega, pa smo se pozdravili do sledećeg susreta, kada ćemo, tako je obećao, da krenemo zajedno u kontrolu i akciju protiv ribokradica.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!