Site icon podunavlje.info

Prvomajski proglas SINOS-a

Izvor: SINOS, 1. maj 2018 – Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva kompletnu medijsku zajednicu i državu  da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika,  jer bez toga nema slobode medija.

Zaposleni u medijskoj delatnosti rade u nesigurnim uslovima, za male i neredovne plate, često bez ugovora i uz zabranu da se sindikalno organizuju i štite  svoja radna i profesionalna prava. Očekivati od njih da se bore za  javni interes, kad ne mogu da se izbore za ličnu egzistenciju, neprikladno je i nepristojno.

SINOS apeluje na sve učesnike na medijskoj sceni Srbije da ODMAH pristupe uspostavljanju socijalnog dijaloga i zaštite  profesionalnu i radnu poziciju novinara i medijskih radnika, u skladu sa evropskim standardom. To znači potpisivanje NACIONALNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA  za medijsku delatnost koji će biti naš – medijski Ustav.

Da bi taj cilj ZAISTA bio ostvaren SINOS predlaže plan u ŠEST tačaka:

  1. Sastanak predsednice Vlade i predstavnika medijskih sindikata
  2. U roku od 4 meseca – osnovati organizaciju poslodavaca za pregovore
  3. U istom periodu obezbediti dogovor sindikata za zajednički nastup
  4. U septembru započeti pregovre sindikata i poslodavaca
  5. Do kraja godine, uz pomoć države, doneti NACIONALNI KOLEKTIVNI UGOVOR u medijskoj delatnosti.
  6. Ako se ispostavi da ne postoje uslovi za pregovore, primeniti Zakon o radu i proširiti dejstvo na sve medije u zemlji, usaglašavanjem postojećih kolektivnih ugovora u  javnom servisu i većim štampanim medijima.

Za Izvršni odbor SINOS-a,

Dragana Čabarkapa, predsednica

Exit mobile version