Pohod Karađorđevim stopama

VELIKA PLANA, 29. april 2018 – Planinarski klub “Vrbica“ iz Velike Plane, po 15. put organizovao je tradicionalnu planinarski akciju “Karađorđevim stopama“.

Planinari su imali u ponudi dve staze, dužu od 21 i kraću od 15 kilometara. Na obe se pošlo od bazena u Plani, malo asfaltom, preko livade uzbrdo, sve nasutim i njivskim putevima do vrha Vrbica (227 mnv), po kome klub u Plani nosi ime. Do ove kote stiglo se nakon pređena dva kilometra. Potom nasutim njivskim, pa šumskim putevima sve do manastira Pokajnica, dokle je prepešačeno oko tri i po kilometra, zatim sličnim putevima sve do izlaska na asfalt do kuće sa dva srca. Pešačenje se nastavlja putem pa stazom kroz šumu sve do manastira Koporin, dokle se od početne stanice ukupno prepešačilo devet kilometara. Okrepljenje, uz čuvenu lekovitu vodu, pa dalje, šumskom stazom, malo asfaltom, potom nasutim putevima do izvora. Odavde šumskom stazom do najvišeg vrha Karaule (297 mnv), do koje je prepešačeno ukupno 13,4 km. Posle pauze, obeleženi putevi i staze vode do planinarskog doma, a od njega do spomen crkve Karađorđu, izgrađene 1930. godine, u Radovanjskom lugu. Posle odavanja počasti i sećanja na velikog vođu Prvog srpskog ustanka, putevima se stiže u selo Radovanje, gde je bio kraj akcije. Po lepom i sunčanom danu, oni koji su išli na najdužu stazu prepešačili su 21 km za oko sedam i po sati, uključujući i pauze.

Na kraju akcije tri člana „Čelik“a kao priznanje su dobili štap, koji se dobija nakon pet pređenih akcija “Karađorđevim stopama“. Na štapu je izrezbaren redni broj dosad dodeljenih štapova. Za sada je njih 77 koji su svojim prisustvom na pet pešačenja, dobili štap. „Čelik“ je kao klub sa najviše članova, 33 u ovoj akciji, od organizatora akcije dobio pehar. Akcija je završena zajedničkim ručkom i druženjem.

Fotografije su iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!