Vranovci blokirali put zbog kamiona sa rudom i šljakom

VRANOVO, 26. april 2018 – Oko 9 sati danas žitelji Vranova, njih petnaestak, zaustavili su saobraćaj na regionalnom putu koji pored smederevske Železare vodi ka Ralji i dalje ka Požarevcu. Razlog: pored njihovih kuća svakodnevno prolaze, u stotinama, kamioni koji tuda prevoze sirovine i šljaku za Železaru iz luke i iz Železare do mesta za deponovanje.

– Izbrojali smo 45 različitih kamiona, po tablicama, koji prođu najmanje 20 puta dnevno pored naših kuća. Hiljadu prolazaka… To se diže prašina do neba! I sa njih samih pada, jer im nije prekriven teret, a često su pretovareni, to se rasipa na sve strane, a onda oni koji posle njih prođu kroz tu prašinu opet je podignu. O buci da i ne govorimo, ali ovo, prašina, to je strašno! Pogledajte na šta nam liče kuće i dvorišta – pokazuje jedan od učesnika blokade na kuće pored puta.

Obraćali su se, kažu, ministarstvima, i saobraćaja i energetike, inspekcijama i smederevskoj Gradskoj upravi, Železari i prevoznicima koji tu uslugu za Železaru obavljaju. Niotkuda odgovora. I onda su se odlučili na ovaj korak. Blokadu. Izašli na put, izneli i stolice, za starije.

– Ugroženo nam je pravo na život. I na rad. Ja sam gajila jagode, od toga sada nema ništa. Sve i da rode, kome da prodam? Da potrujem narod? Vidite ovaj orah pored kapije, i on se, jadan, osušio. Ovde nijedna voćka ne poraste, ne dostigne zrelost, da rađa, sve što se posadi posle par godina se osuši – jadikuje žena iz Vranova, čija se kuća i bašta nalaze neposredno pored puta.

Meštani kažu i da je od frekventnog kamionskog saobraćaja postradao kolovoz i most koji, na regionalnom putu koji su blokirali, vodi do sela.

– Oni će, kad se taj most sruši od njihovih kamiona, da naprave put kroz Železaru, a kuda ćemo mi? Niko nema ništa protiv da Železara radi, da ljudi zarađuju plate, ali dajte i nama da živimo. Ovako više dalje ne ide. Ako nema drugog puta do kapije 6 nego ovuda, bar pokrijete kamione, čistite za sobom, perite… Radite šta znate samo da i mi preživimo! Ovde se ionako više niko ne naseljava, a svi mladi odoše – rezigniran je jedan od učesnika blokade.

Policija je obezbeđivala neveseli mali skup meštana koji su blokirali saobraćajnicu. Vrlo brzo se napravila kolona, pogotovo kamiona i autobusa, onih koji nisu znali za alternativni pravac, sa druge strane Železare. Posle više od dva sata, stigao je i predstavnik prevoznika, čiji su kamioni, onog koji obavlja tu uslugu za Železaru. Odveo je predstavnike organizatora blokade na stranu, nije hteo pred novinarima s njima da priča, rekli su nam. Ipak su novinarima preneli šta su se dogovorili: prevoznik će da očisti naslage prašine pored puta i praće kolovoz svakodnevno. Zaista, posle izvesnog vremena pojavio se bager koji je kašikom uklanjao gomile prašine pored puta, ponegde i 20-30 santimetara visoke. Obećano je i pranje kolovoza. Meštani su, tada, oko podneva, pustili vozila da prođu.

– Videćemo koliko će to da traje – skeptičan je jedan od Vranovaca.

Kako bilo, saobraćaj je ponovo uspostavljen, a prvi je putem prošao autobus sa decom neke osnovne škole na ekskurziji. Dok su čekali, iz prve ruke su imali čas prirode i društva, na temu ekologije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!