Site icon podunavlje.info

Do Bogovih vrata i na Beljanicu

SMEDEREVO, 25. april 2018 – Planinarski klub „Ozren“ iz Sokobanje organizovao je regionalnu akciju “Krstatac – Bogova vrata”, a među oko 200 planinara iz Srbije, učestvovalo je i 16 članova „Čelika“

Posle otvaranja akcije u selu Milušinac, krenulo se putevima kroz šumovite predele, preko proplanaka i kroz šume, sve do grebena, do najviše tačke Krstataca – šiljka (1070 mnv). Nakon pređenih  blizu 6 km, po lepom vremenu, nakon kraće pauze, sledio je spust do lovačke čeke, te dalje kroz šumoviti predeo do planinskog potoka imena Urdeški potok. Prolazi se pored izvora gde se dopunjuju zalihe vode za dalje pešačenje. Odatle stazom, uz potok, izlazi se na greben kanjona ovog potoka, sve od vidikovca do vidikovca, stiže se do cilja, do Bogovih vrata. Nedaleko je i vodopad koji je upotpunio utisak o prijatnom ambijentu.  Na ovom putu prolazi se i pored tri male paćine. U povratku staza vodi niz potok, koji se prelazi nekoliko puta, te se spušta do izletišta Manastirište, gde je po predanju bila crkva Svete Petke Trnove. Dalje u povratku ide se pored Milušinačkog potoka  do lokaliteta Bukovi. Odavde kolskim putem do polazišne tačke, do doma u selu Milušinac. Posle pređenih 15 km, sa 800m uspona, za šest i po sati pešačenja uz sve pauze, osmesi na licima. Zajednički ručak i sve uz želju za novim druženjima na novim destinacijama, pešačkim turama.

Drugog dana vikenda, u nedelju, bila je planirana tradicionalna akcija “Pozdrav proleću u planinama” u organizaciji Planinarskog društva „Beljanica“ iz Svilajnca. Članovi „Čelika“, veća grupa, pošli su na uspon na Beljanicu, na koju su zakasnili. Zbog kvara autobusa, manji broj njih  vraća se u Smederevo, seda u automobile i ne propušta priliku da izađe u prelepe predele Homolja u blizini Beljanice. Grupa se opredeljuje za kanjon reke Resave sa povratkom do vodopada Lisine.  Išlo se i do izvora vode iz stena kojom se vodopad snabdeva vodom. Tako se ova grupa samoorganizovala i nije dozvolila da joj propadne dan bez druženja sa prirodom. Da „Čelik“ bude zastupljen na najvažnijoj akciji uspona na Beljanicu (1339 mnv), pobrinula sa manja grupa od 8 planinara koja je automobilom došla na zborno mesto i uključila se u program koji je organizovao domaćin.

Recimo i to da je član „Čelika“, alpinista Dragan Pavlović, u utorak u prostorijama kluba održao je tribinu pod nazivom “Opasnosti u planini”, na kojoj su članovi kluba i zainteresovani sugrađani mogli da se informišu o ovoj oblasti, a u cilju svoje bezbednosti.

Fotografije su iz arhive članova kluba.

Exit mobile version